Pisanja svjetskih medija
0

"Globalni plan za spašavanje banaka donesen prekasno"

FENA
Britanski poslovni dnevnik Financial Times u četvrtak ocjenjuje da je plan za spašavanje banaka koji su usvojile najmoćnije svjetske zemlje donesen prekasno da bi se izbjegla globalna recesija.

Financial Times i drugi uticajni britanski listovi pišu da je aktuelna situacija u svjetskoj privredi dramatična jer cijene akcija nastavljaju dramatično padati, nezaposlenost se uvećava, što povećava izglede za pojavu opće privredne krize.

Ekonomski komentator londonskog dnevnika The Independent navodi da su strahovanja od znatnijeg usporavanja rasta kineske privrede dodatno potaknula val negativnog raspoloženja u svjetskim finansijskim i poslovnim krugovima.

List ističe da je bojazan od zastoja u kineskoj ekonomiji, koja je godinama rasla po dvocifrenoj stopi, izazvala pravu paniku na tržištu sirovina i potaknula drastično pojeftinjenje nafte, bakra, aluminija, cinka i drugih vitalno važnih metala.

Ubrzani kineski privredni rast, kao glavni razlog za poskupljenje nafte i sirovina, predstavljao je dodatnu glavobolju privredama razvijenih zemalja koje su se jedva nosile s otrovnom kombinacijom kreditne krize i usporavanja potrošnje na malo.

Ako i Kina bude slijedila Zapad na putu recesije, posljedice po svjetsku privredu mogu biti znatno gore nego što se ranije predviđalo, upozorava Independent.