biznis
5

Globalna farmaceutska kompanija "Stada grupa" bilježi rast prodaje

Sponzorirani članak
Proizvođač lijekova "Hemofarm" raste i razvija se godinama u BiH i regionu, a samo ove godine u banjalučku fabriku investirano je dva miliona eura u opremu. Osim toga u Banjaluci od 2003. godine do danas podignuta je godišnja proizvodnja 1,1 milijardu.

Globalna farmaceutska kompanija "Stada grupa" u okviru koje posluje i srpski proizvođač lijekova "Hemofarm" zabilježila je rast prodaje od 11 posto u prvih šest mjeseci ove godine, a u srpsku proizvodnju u 2020. trebalo bi da ulože oko 20 miliona eura, koliki nivo investicija je planiran za ovu godinu.

Direktor proizvodnje "Hemofarma" za jugoistočnu Evropu Dejan Ivanović rekao je da su investicije doprinijele da se od 2006. godine kada je "Hemofarm" postao član Stada grupe do danas, obim proizvodnje uveća 2,5 puta, a portfolio kompanije za četiri puta.

Na tržištu Srbije, Bosne i Hercegovine i regiona samo tokom protekle godine proizvedeno je 245 miliona pakovanja tableta, odnosno 5,6 milijardi tableta, boca ili tuba. Samo za ovu godinu očekuje se proizvodnja od 6,3 milijarde tableta i drugih formi od čega je oko 70 posto namjenjeno evropskom tržištu.

Na poslovnom sastanku održanom jučer u Beogradu okupili su se predstavnici 150 članica koje posluju u okviru Stada grupe, a javnosti se u Srbiji po prvi put od imenovanja na ovu funkciju, u avgustu prošle godine, obratio generalni direktor Stade Peter Goldschmidt.

"Ne rastemo samo u jednoj zemlji, već rastemo u mnogim zemljama i regionima kao i segmentima, naročito u segmentu generike koji je naša osnovna djelatnost, ali također i u brendiranim proizvodima", rekao je Goldschmidt. On je najavio da će investicije u "Hemofarm" biti uložene u poboljšanje produktivnosti, proizvodnju, ali i poboljšanje kvaliteta u pogonima i obuku zaposlenih.

Dodao je i da Stada nastavlja sa svojim uspješnim partnerstvima, uključujući saradnju sa švedskom biotehnološkom kompanjom Xbrane. "Strateška partnerstva širom svijeta u oblastima razvoja i proizvodnje ključ su našeg uspjeha", naveo je Goldschmidt.

Stada grupa, u okviru koje od 2006. godine posluje i kompanija "Hemofarm", jedan je od najvećih proizvođača lijekova i zdravstvenih proizvoda široke potrošnje koji se izdaju bez recepta, svoje proizvode plasira u približno 120 zemalja i zapošljava 10.500 ljudi. Samo u periodu od 13 godina, investirano je oko 300 miliona eura u opremu, infrastrukturu, procese i najmodernije standarde.

Generalni direktor "Hemofarma" Ronald Zeliger istaknuo je da je ta kompanija lider kako u Srbiji, tako i u Bosni i Hercegovini kada je riječ o lijekovima koji se izdaju na recept i oblasti OTC preparata, a odskoro, kaže, lidersku poziciju ova kompanija zauzela je i u Crnoj Gori.

Proizvodni pogoni "Hemofarma" (ukupno pet fabrika) nalaze se u Srbiji, Crnoj Gori i u Bosni i Hercegovini, a laboratoriju imaju i u Rumuniji. U ovim fabrikama se proizvodi 60 posto svih Štadinih preparata, a 70 procenata proizvodnje odlazi širom svijeta.