Dominique Strauss-Kahn
0

Globalna ekonomska kriza daleko od završetka

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn upozorio je u četvrtak da će usprkos nekim znacima poboljšanja, za završetak globalne ekonomske krize trebati dosta vremena.

"Usprkos pomiješanoj situaciji, vjerujemo da je kraj krize još daleko", rekao je Strauss-Kahn na briefingu za novinare uoči početka proljetnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu.

"Još su dugi mjeseci ekonomskog stresa pred nama", kazao je čelnik MMF-a, dodajući da se početak oporavka očekuje u prvoj polovici 2010., poduzmu li zemlje pravu politiku.

Strauss-Kahn je odao priznanje zemljama iz grupe G-20 za donošenje fiskalnih poticaja, koje je preporučio MMF-a, dodajući kako će se tek vidjeti hoće li iste mjere biti potrebne i iduće godine.

Napori da se ojačaju finansijski sektori u SAD-u i Evropi još su daleko od onoga što je potrebno za oporavak, rekao je čelnik MMF-a, posebno upozorivši da se "čišćenje bilanci finansijskog sektora ne događa dovoljno brzo" i pozivajući na jačanje tih napora.

"Sve dok se ne nastavi kolanje kredita i dok je kreditno tržište zamrznuto, ekonomski oporavak nije moguć", kazao je.

Ponovio je procjenu iz Svjetskih gospodarskih izgleda MMF-a o stezanju globalne ekonomije od 1,3 posto u ovoj godini. Činjenicu da MMF stalno mijenja prognoze rasta opravdao je riječima da one prate "brze promjene ekonomskih pokazatelja". Na kritike da su prognoze MMF-a previše pesimistične, odgovorio je da se tako govorilo i prošle godine, ali je baš MMF-a prvi upozorio na prave razmjere krize.

Strauss-Kahn je ocijenio da je MMF odigrao važnu ulogu "vatrogasca" u sprečavanju širenja krize, te da će to ubuduće činiti još djelotvornije uz utrostručena sredstva na 750 milijardi dolara i povjerenu mu ulogu u sustavu "ranog upozoravanja" na opasnosti na tržištu.

MMF je od početka krize primio zahtjeve za 147 milijardi dolara zajmova, dok je tokom kriza u Latinskoj Americi 2002. i Aziji 1998. taj iznos bio manje od 90 milijardi dolara.

Naglasio je kako je MMF "u procesu" ublažavanja ograničenja za fiskalnu politiku zemalja koje su u njegovu programu kreditiranja, kao što su Ukrajina, Mađarska i Pakistan.

Također je rekao kako gotovo polovica zatražene pomoći dolazi od Meksika, Poljske i Kolumbije u sklopu nove fleksibilne kreditne linije MMF-a za jačanje inače zdravih ekonomija. Dodao je kako očekuje još interesa zemalja članica Fonda za fleksibilne kredite.

Izrazio je očekivanje da će MMF prilično brzo ispuniti cilj utrostručenja sredstava na 750 milijardi dolara, utvrđen ne samitu grupe G-20 u Londonu. Uz do sada potvrđenih preko 325 milijardi rekao je da očekuje nove potvrde uplata tokom vikenda, uključujući i potpisivanje sporazuma o posudbi 100 milijardi dolara od Japana, te obećanje istog iznosa od SAD-a i od Evropske unije.

MMF će o mogućem doprinosu fondu razgovarati i s kineskim dužnosnicima, prenosi Hina, a očekuje i skori početak normalnog procesa konsultacija prema Članu IV s Kinom, koji nije dovršen za 2008. i 2007. godinu, dodao je.

Upravni odbor MMF-a u četvrtak je odobrio udvostručenje limita za posudbe najsiromašnijim zemljama, što je ocijenio ključnim da im se pruži potrebna pomoć.