Financial Times
0

Glad i nestašica goriva

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
O potrebi za nalaženjem nove dugoročne strategije kada se radi o suočavanju s rastućim cijenama hrane i goriva piše za vikend londonski dnevnik Financial Times.

Već posljednjih 30 godina Washington vidi naftu kao pitanje od važnosti za nacionalnu sigurnost strahujući da bi arapske zemlje mogle obustaviti isporuke nafte, kao što je to bio slučaj s naftnim embargom 1973., piše ovaj list.

Danas američki i evropski političari vezuju naftu i rekordne cijene hrane za novu međunarodnu stratešku prijetnju - nestabilnost u zemljama u razvoju.

Tokom posljednjih nekoliko sedmica međunarodni dužnosnici su počeli posmatrati krizu u vezi s gorivom i hranom ne samo kao humanitarni i socijalni već i kao veoma ozbiljan politički problem.

Horde gladnih prijete da izađu na ulice i tamo iskale svoj bijes a tu je i problem raseljavanja velikih masa ljudi preko državnih granica u potrazi za hranom.

Čini se da je Saudijska Arabija, kao glavni proizvođač nafte i zemlja koja sebe vidi kao predvodnika muslimanskog svijeta, postala svjesna opasnosti od političke nestabilnosti koja prijeti prije svega muslimanskim zemljama poput Pakistana, Malezije, Egipta. Ne želeći da bude okrivljena za produbljivanje krize, ova zemlja je pristala povećati proizvodnju.

Sličnu spremnost na kompromis je pokazala i Kina, koja je povećala subvencije zemljoradnicima, taksistima i još nekim ugroženim segmentima društva, iz straha od socijalnih nemira, naročito uoči predstojeće olimpijade.

Čini se da ovaj veliki sportski događaj predstavlja dodatni teret za kinesku privredu, s obzirom na to da je mnogim tvornicama u regiji Pekinga naređeno da smanje proizvodnju kako bi se zadovoljili standardi u vezi s kvalitetom zraka - zagađenje je jedna od najvećih briga domaćina Igara, piše Financial Times.