biznis
0

Ghizzoni novi izvršni direktor UniCredit banke

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Odbor direktora najveće italijanske banke UniCredit imenovao je jučer Federica Ghizzonija novim izvršnim direktorom, nakon odlaska Alessandra Profuma.

Odluka je donesena na sastanku u glavnom poljskom gradu Varšavi i bila je jednoglasna, kazala je za novinsku agenciju dpa glasnogovornica banke Paola Di Raimondo.

Pedesetpetogodišnji Ghizzoni bio je jedan od četiri pomoćnika izvršnog direktora i čelnik odjela za srednju i istočnu Evropu a na novu dužnost dolazi nakon prošlosedmične ostavke bivšeg izvršnog direktora Alessandra Profuma. Zaposlen je u UniCreditu od 1980. godine i diplomirao je pravo.

Njegovu kandidaturu navodno su zagovarali njemački dioničari zbog iskustva na čelu odjela za srednju i istočnu Evropu, koji ostvaruje oko četvrtine UniCreditovih prihoda. Najveći je njemački dioničar u UniCreditu osiguravatelj Allianz, s udjelom od 2 posto.

Profumo je tokom 15-godišnjeg obavljanja dužnosti izvršnog direktora upravljao preobrazbom banke iz regionalne firme u instituciju prisutnu u 22 zemlje.

Podnio je ostavku zbog sukoba oko pojačanih libijskih ulaganja u banku. Nekoliko vodećih dioničara izrazilo je nezadovoljstvo što ih Profumo navodno nije obavijestio da ukupni udio libijske centralne banke i libijskog stabilizacijskog fonda u UniCreditu iznosi 7,6 posto.