Fabrika "Birač"
0

Generalni štrajk odgođen za 16. mart

FENA
Menadžment Fabrike glinice "Birač" AD Zvornik danas je dobio pismeni odgovor od Upravnog odbora Sindikalne organizacije metalaca i rudara, u kojem se potvrđuje prihvatanje ponude Uprave Fabrike da se početak zakazanog generalnog štrajka sa 11. marta odgodi do 16. marta.

Kako je saopćeno, rukovodstvo Fabrike gliice "Birač" uputilo je 5. marta Sindikalnoj organizaciji metalaca i rudara ponudu o ispunjenju postavljenih uvjeta i rješavanje problema u vezi najavljenog generalnog štrajka.

-Menadžment Fabrike je sve vrijeme radio na rješavanju pitanja isplate zaostalih plata i regresa, ali uprkos svim nastojanjima, nije moguće ranije izvšiti isplatu, kaže generalni direktor Fabrike glinice "Birač" Virginijus Vajega.

Rukovodstvo Fabrike predložilo je Sindikatu, kao i svim radnicima da se datum početka zakazanog štrajka odgodi do 16. marta.

-Određujemo 13. mart kao datum za uplatu zaostalih primanja, odnosno ispunjenje zahtjeva Sindikata iz odluke o stupanju u generalni štrajk - isplata neisplaćenog dijela plate za decembar 2008. godine, isplata plate za januar 2009. godine i isplata neisplaćenog dijela regresa za 2008. godinu. Uprava daje čvrste garancije da će zaključno sa ovim datumom ispuniti zahtjeve Sindikata, naglašava Vajega.

Generlani deirektor Fabrike ističe kako u teškim trenucima za ovaj kolektiv, ulažu ogromne napore da održe proizvodnju i fabriku u daljem radu, navodi se u saopćenju Fabrike glinice "Birač" a.d. Zvornik.