{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Generalni direktor Mittal Steel Zenica: Zahtjevi sindikata nisu realni

F
2.8.2007. u 16:30
0
0
Generalni direktor Mittal Steel Zenica: Zahtjevi sindikata nisu realni
0
Generalni direktor Mittal Steel Zenica: Zahtjevi sindikata nisu realni
Generalni direktor Mittal Steel Zenica M.K. Srinivasan izjavio je danas na pres-konferenciji, da poslovodstvo kompanije razumije i normalnim smatra zahtjeve radnika da plaće budu veće, ali da ti zahtjevi trebaju biti razumni.
"Trenutno je satnica dvije KM i povećava se, s obzirom na koeficijente koji se uspostavljeni za svaku od sedam kategorija. Dogovorili smo se da ćemo povećati broj kategorija na 10 i da će se podići koeficijenti, međutim, zahtjev sindikata za povećanje satnice na 2,50 KM bio je preveliki. Sindikat je tražio i druge aspekte, što bi značilo neodrživ porast troškova od 50 posto. Zahtjevi sindikata moraju biti razumni kako bi se osigurala dugotrajna održivost, rast i napredak kompanije i mi smatramo da je u ovom trenutku povećanje satnice na 2,18 KM pošteno i pravedno", izjavio je Srinivasan.

Prema njegovim riječima, generalni štrajk u kojem se od jučer nalazi 3.200 radnika, kompaniju dnevno košta više od 500.000 eura.

"Naša ponuda povećanja plaće utemeljena je na ekonomskoj logici. Otkako je Mittal Steel Zenica u decembru 2004. preuzeo kompaniju, prosječne plaće zaposlenika porasle su za 60 posto i prosječna plaća danas iznosi 708 KM, dok u Federaciji BiH prosjek plaćte iznosi 663 KM. Osim toga radnici primaju pet KM dnevno u gotovom novcu za topli obrok i dobijaju u bonovima za hranu 2,75 KM", rekao je M.K. Srinivasan, izražavajući spremnost za nastavak pregovora sa Sindikatom.

Komentarišući današnje ročište na Općinskom sudu u Zenici, koje je zakazano po tužbi poslovodstva protiv sindikata zbog navodnog nezakonitog organizovanja generalnog štrajka, generalni direktor Mittal Steel Zenica rekao je da se ne radi o tužbi nego o pokušaju osporavanja štrajka.

"Vjerujemo u zakon i treba sačekati odluku suda. Mislim da nije mudro nastaviti štrajk jer će to donijeti štetu i kompaniji i radnicima i ostaloj privredi u BiH" izjavio je danas M.K. Srinivasan, generelni direktor Mittal Steel Zenica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: