New York Times
0

"General Motors" se priprema za bankrot

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministarstvo finansija SAD naložilo je "General Motorsu" da do 1. juna izradi osnov za prijavu bankrota iako je proizvođač automobila saopštio da bi to mogao učiniti i bez sudskog postupka, piše danas "New York Times".

"General Motors" posluje pod hitnim pozajmicama vlade SAD. Radna grupa koju je oformila administarcija predsjednika Baracka Obame za nadzor utroška pozajmljenih sredstava mora da smanje troškove i dugove da bi i dalje dobijala pomoć.

Radna grupa dala je "General Motorsu" rok od 60 dana za izradu plana za restrukturisanje poslovanja i pokušava da utvrdi da li će ovaj proizvođač automobila biti pouzdana kompanija.

"New York Times", pozivajući se na izvore, koji su upoznati sa planovima "General Motorsa", navodi da je cilj plana priprema te kompanije za brz, "hirurški" bankrot.

Prema pisanju lista, pripreme imaju za cilj da su papiri "General Motorsa" za bankrot spremni ukoliko kompanija ne uspije da postigne sporazum sa akcionarima o postojećim dugovanjima i sindikatom radnika u automobilskoj inudustriji.

"Plan će stvoriti novu kompaniju koja će otkupiti ždobraž sredstva 'General Motorsa', nakon proglašenja bankrota. Manje poželjna sredstva, poput neželjenih brendova, postrojenja i obaveza za održavanje vozila mogla bi biti likvidirana tokom perioda od nekoliko godina", piše "Times".

List ističe da zvaničnici Ministarstva finansija proučavaju mogući ishod, prema kojem, obnovljeni "General Motors" ulazi i izlazi iz zaštite od bankrota za period manji od dvije sedmice koristeći pet do sedam milijardi dolara iz federalnih sredstava.