biznis
2

General Motors pri kraju pregovora o mogućoj prodaji Opela i Vauxhalla

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
General Motors (GM) pri kraju je pregovora o mogućoj prodaji marki Opel i Vauxhall grupaciji PSA Peugeot-Citroen, prenosi BBC.

PSA grupacija je za ponedjeljak ujutro zakazala konferenciju za novinare na kojoj će biti saopćeno više detalja.

Prodaja Opela i Vauxhalla bi mogla ugroziti brojna radna mjesta i 4.500 radnika, a sindikalci su jučer izjavili da je osoblje Vauxhalla u prethodnom periodu prošlo kroz veoma težak period.

U saopćenju PSA se navodi da grupacija zajedno s General Motorsom razmatra brojne strateške inicijative čiji je cilj unapređenje efikasnosti i profitabilnosti poslovanja obje kompanije.

GM i PSA već usko sarađuju na polju razvoja i proizvodnje pojedinih minivan i SUV-Crossover modela, čime su postignute znatne uštede prilikom projektiranja novih automobila.

U slučaju da PSA kupi marke Opel i Vauxhall, francuska grupacija koju sada sačinjavaju automobilski brendovi Peugeot, Citroen i DS, postala bi druga po veličini u Evropi (iza Volkswagena), sa 16 posto tržišnog udjela na Starom kontinentu.

Ako dođe do dogovora, GM bi praktično napustio evropsko tržište i riješio se eventualnih finansijskih problema. S druge strane, PSA bi profitirao od Opelove tehnologije koju bi iskoristio i za modele ostalih brendova u svom vlasništvu.

Vezani članci