{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gemius privremeno uklonio javnu listu posjećenosti internet stranica u BiH

14.8.2014. u 15:18
53
Gemius privremeno uklonio javnu listu posjećenosti internet stranica u BiH
53
Gemius privremeno uklonio javnu listu posjećenosti internet stranica u BiH
Gemius mjeri posjećenost internet stranica u 30 zemalja
Jedini zvanični mjeritelj posjećenosti bh. internet stranica, Gemius, obavijestio je sve internet medije i servise u Bosni i Hercegovini da je privremeno obustavio objavljivanje rang liste posjećenosti internet stranica u Bosni i Hercegovini.
"Obavještavamo vas da smo na web adresi www.audienceba.gemius.com privremeno odlučili prestati s javnim prikazivanjem podataka o posjećenosti BiH Internet stranica iz gemiusAudience (gA) istraživanja. Cjelokupni rezultati za juli 2014 su dostupni isključivo u sklopu softwarea za medijsko planiranje - gemiusExplorer", navodi se u saopštenju koje je poslala poljska kompanija Gemius, inače jedan od lidera u mjerenju posjećenosti internet stranica u istočnoj Evropi.

Prevelik značaj samo na jednom parametru istraživanja

GemiusAudience predstavlja cjelovito istraživanje internet publike kojeg koriste medijske agencije pri medijskom planiranju te online mediji za prodaju oglasnog prostora. GemiusAudience mjeri posjećenost web stranica i dijelova web stranica kroz razne parametre, ali isto tako bilježi socio-demografske karakteristike te prati ponašanje korisnika. Kako su svi ovi elementi sastavni dio istraživanja, iz Gemiusa su uvidjeli da je dosadašnje javno objavljivanje dijela podataka stavilo prevelik značaj na samo jedan parametar te istovremeno umanjilo cjelokupnu vrijednost istraživanja.

Formiranje udruženja internet medija u BiH

Iz Gemiusa poručuju da daljni razvoj gemiusAudience istraživanja u BiH će ovisiti o spremnosti online medija za samoregulacijom. Pitanja oko objave Gemius liste, pitanja oko pravila za sudjelovanje, pa i pitanja koja nisu vezana za Gemius poput istraživanja o vrijednosti Internet oglašavanja, na većini tržišta gdje je gemiusAudience standard definiraju se kroz strukovna udruženja kao što je Internet Advertising Bureau (IAB).

"Kako bismo mogli unaprijediti naše istraživanje te i dalje sudjelovati u razvoju BiH tržišta, nadamo se da će se u BiH uskoro formirati IAB ili slično strukovno udruženje koje će legitimno predstavljati sudionike gA istraživanja. U trenutku formiranja spomenutog udruženja zadržavamo pravo vratiti javnu listu posjećenosti", zaključuje se u saopštenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: