biznis
0

Geithnerov debi na sastanku G-7

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sastanak Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G-7), završen u subotu u Rimu, bio je prva prilika da ministri finansija iz Velike Britanije, Francuske, Italije, Njemačke, Japana i Kanade upoznaju svoga novog američkog kolegu Timothyja Geithnera, prenosi BBC u nedjelju.

Prije sastanka prisutna je bila zabrinutost da bi novi američki paket za oporavak privrede, odobren u oba kongresna doma, mogao voditi u pravcu politike zvane "Amerika na prvom mjestu", što bi, strahuje se, moglo destabilizirati princip slobodne trgovine, konstatira britanska medijska kuća.

Po okončanju razgovora, Geithner je istakao da će SAD sarađivati s ostalim razvijenim zemljama i zemljama u usponu kako bi se "postigao konsenzus" o reformi svjetskog finansijskog sistema.

Ministri G-7 izrazili su čvrst stav da je za oporavak svjetske privrede neophodno zadržati otvorene granice i podstaći vlade širom svijeta da se ne bave samo vlastitim radnim mjestima i industrijama.

U saopćenju iz Rima također je izražena podrška američkom i britanskom pristupu oporavku bankarskog sistema putem dokapitalizacije banaka, navodi britanski BBC.

Njemačka medijska kuća Deutsche Welle (DW) također prenosi ocjenu Geithnera da je potrebna snažna reakcija vlada na najgoru ekonomsku krizu u više decenija, "a da se pritom pridržavaju preuzetih obaveza o slobodnoj trgovini".

Citira se i njegova izjava poslije sastanka G-7 da je potreban efikasan zajednički odgovor na "svjetski izazov", što "zahtijeva akciju koju podržavaju vlade u saradnji s finansijskim institucijama".