SAD
0

Geithner i Summer - tandem za izlazak iz krize

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izjava novoizabranog američkog predsjednika Baracka Obame da će na važne funkcije u njegovoj administraciji postaviti dvojicu iskusnih i vrlo uglednih ekonomskih stručnjaka, Timothyja Geithnera i Lorensa Summersa, trebalo bi da ima pozitivan uticaj na svjetsko finansijsko tržište, ocjenjuje se u u nedjelju osvrtu agencije Reuters.

Obama koji će morati da rješava najtežu ekonomsku krizu u SAD od perioda Velike depresije, odmah nakon što 20. januara iduće godine preuzme predsjednički položaj od Georgea W. Busha, saopćio je da će za novog američkog ministra finansija postaviti Geithnera (47) koji bi trebalo do odgovara za realizaciju ranije odobrenog vladinog paketa vrijednog 700 milijardi dolara za ukazivanje pomoći domaćoj finansijskoj industriji.

Summers (53), koji je za vreme Klintonovog predsjednikovanja bio ministar finansija trebalo bi, kako je najavljeno, da u Obaminoj administraciji zauzime veoma važan položaj direktora ekonomskih savjetnika Bijele kuće.

Obojica ekonomista uživaju u poslovnim krugovima dobar ugled, a to potvrđuje i činjenica da su američke akcije krajem prošle sedmice, nakon prethodnog velikog pada, poskupjele za više od šest posto, kad je već bilo najavljeno imenovanje Geithnera za ministra finansija.

Obama je u subotu izjavio, kako se podsjeća u agencijskim izvještajima iz Washingtona, da će se založiti za realizaciju novog, dvogodišnjeg, stimulativnog ekonomskog paketa koji bi trebalo da omogući otvaranje oko dva i po miliona novih radnih mjesta do 2011. godine.

Politički prvaci 21 zemlje - članice Foruma za ekonomsku saradnju Azijsko-pacifičkog regiona (APEC) u nedjelju završavaju dvodnevni samit u glavnom gradu Perua Limi.

Bush, njegove kolege iz Rusije i Kine, Dmitrij Medvedev i Hu Jintao, japanski premijer Taro Aso i drugi lideri APEC založili su se, tokom razgovora na samitu, za maksimalno ubrazanje pregovora o zaključenju novog globalnog trgovinskog sporazma, a također da se u narednih 12 mjeseci izbjegnu bilo kakve barijere u međunarodnoj robnoj razmjeni i investicijama.

Oni su također ukazali na važnost pomoći koju Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka pružaju najviše pogođenim ekonomijama u tekućoj finansijskoj krizi.

"Tekuća situacija ističe važnost reformi finansijskog sektora u našim ekonomijama", navodi se u noćašnjem saopćenju koje su javnosti uputili lideri APEC.

Čelnici APEC su također zatražili da se globalni trgovinski pregovori u okviru takozvane Doha runde okončaju do kraja godine.

Kineski predsjednik je, osim toga, ukazao da treba obratiti veću pažnju na štetan uticaj koji će sadašnja globalna kriza imati u najmanje razvijenim zemljama i da im zbog toga treba osigurati odgovarajuću pomoć.

Japan je, još prije skupa lidera APEC, najavio spremnost da pozajmi MMF-u sto milijardi dolara za popunjavanje fonda iz koga bi se davali povoljni zajmovi za zemlje čije su ekonomije sada u stanju kolapsa.

Kanadski premijer Stephan Harper i meksički predsjednik Felipe Calderon okrivili su SAD, na samitu u Limi, za izazivanje sadašnje globalne finansijske krize i pozvali na usvajanje čvrstih pravila za reguliranje poslovanja bankarskog sektora.

Niz zemalja koje učestvuju na samitu APEC u Limi, ali i onih koje nisu članice te organizacije, već provode ili su najavile da će usvojiti dodatne mjere za saniranje posljedica finansijske krize, navodi Reuteres.

Agencija precizira da Velika Britanija koja je, prema svemu sudeći, uz SAD najviše stradala u tekućoj krizi, priprema novi paket mjera koje bi trebalo da ublaže posljedice finansijskog šoka.

Ministar finansija Velike Britanije Alistair Darling će, kako je najavljeno, u ponedjeljak predočiti paket mjera, u okviru kojih se predviđa smanjenje poreza na dodatu vrijednost i ubrizgavanje svežih likvidnih sredstava u domaću privredu, u vrijednosti 20 milijardi funti (oko 30 milijardi dolara) da bi se podstakla potrošnja.

Smanjenje poreza na dodatu vrijednost trebalo bi, prema ocjeni analitičara u Londonu, da utiče na rast kupovne moći građana uoči tradicionalnih božićnih rasprodaja.

Premijer Britanije Gordon Brown je ranije ove sedmice izjavio da vlada mora da bude stalno aktivna u rješavanju tekuće krize, jer "nečinjenje nije njena opcija".

Govoreći pred grupom domaćih biznismena, Brown je rekao da se njegova vlada opredjelila za aktivno djelovanje da blagovremenim mjerama spriječila dalje štetno djelovanje finansijske krize, u čije saniranje je već uložila više od 200 milijardi funti.