Gdje je snijeg? Alpska skijališta broje gubitke zbog tople zime

Klix.ba
27.12.2015. u 18:00
8
32
Gdje je snijeg? Alpska skijališta broje gubitke zbog tople zime
8
1/7 Foto: EPA
2/7 Foto: EPA
3/7 Foto: EPA
4/7 Foto: EPA
5/7 Foto: EPA
6/7 Foto: EPA
7/7 Foto: EPA
Skijališta na Alpama suočavaju se sa problemom nedovoljnog snijega zbog relativno visokih temperatura zraka u posljednja dva mjeseca. Staze uspijevaju formirati samo oni sa sistemom vještačkog osnježavanja.
Kako javljaju švicarski mediji, u zimovalištu St Moritz na istoku te zemlje prisiljeni su pronalaziti nove načine zabave i zadržavanja skijaša jer je vani samo 15 centimetara snijega. Stoga im nude aktivnosti koje ne uključuju snijeg, poput klizanja i izleta u lokalne zajednice kako bi se upoznali sa tamošnjom kulturom.

Slična situacija sa visinom snijega je i regiji Rigi u centralnoj Švicarskoj, što nije dovoljno da opravda otvaranje liftova. Posjetiocima se zbog toga savjetuje da šetaju.

U Spintzingseeu u Njemačkoj radi samo jedna staza, a i ona je osnježena umjetnih snijegom.

"Naravno da smo ekonomski u gubitku. Praznici su najprometnije doba zimske sezone kod nas. I dalje imamo posjetioce koji dolaze, tako da nije pretjerano loše. Sve ćemo sabrati tek na kraju sezone", kazao je menadžer žičare Spitzingseea Peter Lorenz.

Nedostatak snijega muči i Francuze koji su ovog vikenda očekivali mnoštvo turista, a iz odmarališta Trois Vallees su od lokalnog stanovništva zatražili da se odreknu skijanja u toku sljedeće sedmice kako bi se što više snijega sačuvalo za turiste.

"Imamo mnogo klijenata koji su došli izdaleka i njihovo zadovoljstvo nam je prioritet", ne krije Andre Plaisance, gradonačelnik Saint-Martin-de-Bellevillea.

Ovo je treći Božić zaredom sa malo ili nimalo snijega. Turistički radnici se pitaju da li da u potpunosti odustanu od skijaških aktivnosti na nižim predjelima kako bi se mogli okrenuti opcijama zarađivanja novca tokom ljetnih mjeseci.

Klimatolozi ističu da je toplija zima rezultat djelovanja tople okeanske struje El Nino zbog koje bi 2016. godina mogla biti najtoplija u historiji.


Komentari (32)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: