biznis
0

"Gazprom" spreman ukinuti plin Ukrajini

FENA
Ruska kompanija Gazprom saopćila je u srijedu da će ukinuti isporuku plina Ukrajini 1. januara ako ta zemlja, koja je ključna za tranzit prema Evropi, ne plati do tada svoje dugove, ali je zajamčila da će "ispuniti svoje obaveze" prema Evropi.

"Situacija nije jednostavna, čak je kritična", izjavio je glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprijanov na konferenciji za štampu.

Ako ne bude riješen dug, neće biti ugovora o isporuci plina Ukrajini u 2009. godini, naglasio je on, javlja AFP.

"Isporučit ćemo cjelokupnu količinu plina namijenjenu tranzitu i ispunit ćemo sve naše obaveze prema evropskim potrošačima", izjavio je Kuprijanov.

Promatrači smatraju da je podmirenja dvije milijarde dolara ukrajinskog duga za ruski plin težak zadatak za Ukrajinu teško pogođenu finansijskom krizom, zbog koje je nedavno dobila hitan zajam Međunarodnog monetarnog fonda od 16,4 milijarde dolara.

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko obećao je Evropi da će Kijev osigurati neometanu isporuku plina, prenijele su agencije. Jučšenko je u srijedu rekao da su strane dogovorile odgoditi isplatu dugova do početka iduće godine. Naznačio je da bi Ukrajina čak mogla vratiti plin koji ne može platiti ili tvrtki Gazpromu ili nekoj trećoj strani.

Ukrajina je ljeti stvorila veće rezerve plina ljeti te se procjenjuje da ima uskadištenih oko 16 milijardi prostornih metara, izvještava agencija AFP.

Glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprijanov opovrgnuo je, međutim, u srijedu dogovor o povratu ruskog plina.

"Pitanje nije riješeno kako je to objavio Kijev", rekao je Kuprijanov za televiziju.

Ruski ministar za energetiku Sergej Šmatko već je ranije pozvao Evropu da pritisne Kijev da učini sve kako bi izbjegao ponavljanje scenarija iz 2006.