biznis
0

Gazprom širi Sjeverni tok da bi zaobišao Ukrajinu

FENA
Gazprom pristupa formiranju novog konzorcijuma za proširenje gasovoda Sjeverni tok, kako bi zaobišao Ukrajinu, piše list Kommersant-Ukrajina.

"Tokom posjete predsjednika Rusije Vladimira Putina Holandiji, planiranog za 8. april, Gazprom i holandska firma Gasunie će potpisati niz dokumenata", najavio je ruski ambasador u toj zemlji Roman Kolodkin.

Izvor blizak Gazpromu naveo je da će kompanija s firmom Gasunie potpisati memorandum o namjerama o učešću te posljednje članice konzorcijuma koji će se baviti proširenjem Sjevernog toka iz Rusije do Njemačke ispod Baltičkog mora.

Gasunie već ima devet posto u konzorcijumu Sjeverni tok (Gasprom ima 51 posto, Wintershall i E.On po 15,5 podsto, GDF Suez i Gasunie po devet posto), koji se bavio izgradnjom prve dvije grane gasovoda.

Prva je puštena u rad u novembru 2011., druga u oktobru 2012. Njihov ukupni kapacitet je 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Izgradnja je koštala 7,4 milijarde dolara, podsjeća list.

Gasunie se priključio konzorcijumu u julu 2008. godine. Kompanija je u zamjenu za udio u Sjevernom toku ustupila Gazpromu opciju za sticanje devet posto u gasovodu Balgzand Bacton Line kapaciteta 20 milijardi kubnih metara gasa godišnje iz Holandije u Veliku Britaniju. Međutim, ta opcija nije realizovana.

Gazprom aktivno promoviše projekat Sjeverni tok, bez obzira što je cijena tranzita gasa kroz njega veća nego kroz Ukrajinu, piše Kommersant. U periodu januar-septembar 2012. taj pokazatelj je porastao za 20 posto, na 237,8 milijardi rubalja (7,84 milijardi dolara), kada je poskupljenje tranzita kroz Ukrajinu bilo svega pet posto. Međutim, prema Kommersantu, tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu smanjen je prošle godine za 15 posto, na 85 milijardi kubnih metara.

List podsjeća da je u decembru Estonija odbila da dozvoli konzorcijumu Sjeverni tok da obavlja istraživanja o mogućnosti postavljanja treće i četvrte linije gasovoda Sjeverni tok u njenoj pomorskoj ekonomskoj zoni.

Kao što je poznato, propusna moć prve i druge linije projekta je 55 milijardi kubnih metara godišnje, ukazuje Kommersant-Ukrajina.