biznis
0

Gazprom se nada da će brzo nadoknaditi gubitke iz krize

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruska tvrtka Gazprom, čije je opskrba plinom za Evropu preko Ukrajine bila prekinuta dvanaestak dana zbog sukoba s Kijevom, izjavila je u utorak da se nada brzo nadoknaditi gubitke.

Na pitanje tokom telefonske konferencije o svoti gubitka, drugi čovjek tvrtke Aleksandar Medvedev je odgovorio da je javno rečeno kako zbog prekida opskrbe nisu primili oko 100 miliona eura dnevno bruto prometa izvoza".

On je ocijenio da to nije nepovratno izgubljen novac.

Aleksandar Medvedev je rekao da će tarifa tranzita koju Rusija plaća Ukrajini prijeći 2010. godine s 1,7 na oko 2,5 dolara i dodao da se lako može izračunati da bi se prihod koji Ukrajina ostvaruje od tranzita mogao povećati za oko 50 posto na temelju sadašnjih kalkulacija cijene zemnog plina.

On je naglasio da je razočaran što Evropa nije podržala ruski prijedlog o stvaranju međunarodnog konzorcija zaduženog za dostavu "tehničkog plina" potrebnog za stvaranje pritiska u ukrajinskim plinovodima.

Ukrajina će prosječno 2009. platiti plin kupljen od Rusije 228,8 dolara za 1.000 prostornih metara, rekla je u utorak premijerka Julija Timošenko.

"Dobili smo povlaštenu cijenu kako bi ukrajinskom gospodarstvu dali vremena za prilagodbu", rekao je na konferenciji za novinare s evropskim povjerenikom za energiju Andrisom Piebalgsom.

On je također rekla da će Ukrajina platiti posebnu cijenu od 153,9 dolara 1.000 m3 za "tehnički plin".

Zauzvrat je pristala ne povećati cijenu tranzita ruskog plina prema Evropi.