biznis
0

Gazprom: Ako Ukrajina ne plati dug, Evropa za dva dana ostaje bez ruskog plina

FENA
Ruski energetski div Gazprom izvijestio je danas kako postoji ozbiljan rizik s dostavom plina Evropi preko Ukrajine nakon što Kijev nije isplatio svoja dugovanja.

Iz Gazproma su u izjavi naveli da je Ukrajini ostalo 219 miliona kubnih metara plina koje će potrošiti u dva dana. Ne dođe li do uplate od strane Kijeva Rusija će biti prisiljena prekinuti opskrbu Ukrajini, saopćili su iz Gazproma, javlja Reuters.

"To stvara ozbiljan rizik za evropsku opskrbu plina", dodali su. Evropa dobiva trećinu potrebnog plina iz Rusije, a otprilike pola od toga dolazi preko Ukrajine.

U ponedjeljak su iz ukrajinske državne energetske kompanije Naftogaza 'pale' optužbe na račun Gazproma da nije isporučio plin koji je Kijev platio unaprijed, nekoliko dana nakon što je Moskva objavila da šalje plin namijenjen Ukrajini direktno regijama koje drže pobunjenici.

Podsjetimo, nakon što je prekinula opskrbu plina Ukrajini na šest mjeseci, s Rusijom je krajem prošle godine potpisan sporazum koji vrijedi do marta ove godine, prema kojem se Kijev obavezao platiti dio duga te uplatiti unaprijed za zimske zalihe plina. Iz Naftogaza tvrde da je ruska kompanija prekršila dogovor jer je dostavila samo pola narudžbe plina koju su platili unaprijed prošlog četvrtka.

Prošle sedmice Ukrajina je ukinula opskrbu plinom istočnoj regiji koju drže proruski pobunjenici, nakon čega je Moskva počela dovoditi plin direktno u dijelove koje drže separatisti.

Glasnogovornik Gazproma rekao je da se zalihe za pobunjeničke dijelove transportiraju po ugovoru s Naftogazom.