biznis
0

Gavran: Insistirati na uklanjanju necarinskih barijera

FENA
Delegacija Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) na čelu sa potpredsjednikom Ljubomirom Klincovim učestvovat će na forumu privrednih komora koji će biti održan u okviru sastanka pod nazivom "Nedjelja CEFTA 2009" od 27. do 29. oktobra u Pogorici.

Projekt menadžer Sektora za makroekonomski sistem VTKBiH Igor Gavran kazao je da će se na sastanku razgovarati generalno o implementaciji Sporazuma CEFTA 2006, rezultatima i utjecaju u svim zemljama članicama.

"Naše težište u ovim razgovorima bit će na necarinskim barijerama koje druge zemlje primjenjuju prema izvoznicima iz BiH i pokušaj dogovora sa ostalim kolegama za zajednički stav o prevladavanju barijera tamo gdje postoje i ukidanju, odnosno uzajamnom priznavanju certifikata iz domena kvaliteta, standardizacije idr." , kazao je Gavran Agenciji Fena.

Prema njegovim riječima, bez obzira na efekte recesije, koja je pogodila sve članice CEFTA, pozicija BiH u 2009. godini je poboljšana.

"Poboljšana je vrijednost i struktura razmjene i smanjen deficit. Povećana je pokrivenost uvoza izvozom i sa CEFTA-om imamo generalno veći stepen pokrivenosti uvoza izvozom nego sa ostalim državima", kazao je Gavran dodajući da su poboljšanja evidentna posebno u segmentu agroindustrijskih proizvoda.