Vanjskotrgovinska komora BiH
0

Gavran: BiH sve dublje tone u recesiju

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Smanjenje deficita i povećanje pokrivenosti uvoza izvozom, koje bi u normalnim uvjetima bilo pohvalno, sada je jako zabrinjavajuće i nije pokazatelj poboljšanja već rasta nezaposlenosti, pada proizvodnje i ukupnog ekonomskog pada i sve dubljeg tonjenja BiH u recesiju, izjavio je Feni projekt menadžer Sektora za makroekonomiju VTK BiH Igor Gavran.

Najveći pad izvoza ove godine ostvaren je u oblasti ruda (posebno metala) i metalskoj industriji (baznoj industriji i autodijelovima) i tu su trendovi najnepovoljniji, kao i očekivanja.

"Posljedice su vrlo aktuelne, prije svega, sramotni postupci ArcelorMittala Zenica, koji je u 2008. godini ostvario 22 miliona KM dobiti, a sada radnike koji su u vrlo teškom položaju, dovodi na ivicu preživljavanja i cjelokupan teret krize prevaljuje isključivo na njih i njihove porodice", kazao je Gavran.

Otpuštanja je sve više i u drugim oblastima, a skoro linearno vidi se veza između pada izvoza u nekom sektoru i pada zaposlenosti.

Drugi aspekt koji je direktno uzročno-posljedično vezan s izvozom je uvoz, jer većina naših izvoznika vrši poslove unutrašnje obrade, pa je time njihov uvoz skoro jednak izvozu. Ovakvo smanjenje izvoza znači, približno isto procentualno a nešto manje vrijednosno, smanjenje i uvoza.

Pored toga najveći pad uvoza ostvaren je u kategoriji luksuznih roba, pa je tako značajno smanjen uvoz motornih vozila.

Pozitivno je, ističe Gavran, smanjenje uvoza prehrambenih proizvoda u mnogim kategorijama, kao i smanjenje uvoza naftnih derivata zahvaljujući radu Rafinerije nafte Bosanski Brod i daljnjem širenju obima njene proizvodnje i asortimana.

Istovremeno, povećanje uvoza sirove nafte je u tom kontekstu pozitivno, jer smanjuje ukupni uvoz i deficit, a otvara i mogućnosti izvoza u sektoru koji je do nedavno bio isključivo uvoznički i najveći generator deficita.

Što se tiče povećanja izvoza i uvoza, rijetka su i procentualno, a naročito vrijednosno.

  • Iako simbolično, važno je spomenuti povećanje izvoza u nekim grupama prehrambenih proizvoda, jer ta je oblast 'bolna tačka' naše privrede u kojem je deficit ogroman i najiracionalniji, dodao je Gavran.