biznis
0

"Gasprom" u sve većoj finansijskoj krizi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ekonomska kriza i dalje pogoršava finansijske rezultate ruskog "Gasproma", a što bi moglo imati negativne posljedice po proizvodnju gasa i ispunjenje obaveza prema ruskim i inostranim potrošačima, piše danas "Nezavisimaja gazeta".

Ruski koncern bi ove godine, prema pesimističnom scenariju, mogao smanjiti eksploataciju gasa za sedam posto u odnosu na prošlu godinu, na 510 milijardi kubnih metara s 550.

Smanjenje prihoda ugrozit će investicioni program, a što će rezultirati novim padom proizvodnje gasa i inicirati probleme s potrošačima, tako da eksperti ne isključuju ponovne, vještački izazvane gasne konflikte, kako bi se prikrili stvarni razlozi umanjenih isporuka stranim kupcima u vrijeme najveće potrošnje.

Dok je 2008. kompanija proizvodila više od 550 milijardi kubnih metara gasa, mogući nivo eksploatacije u 2009. se nalazi u rasponu od 510 do 560 milijardi kubnih metara, prenijela je agencija "Interfaks" pozivajući se na izvor koji je upoznat s dokumentima gasnog holdinga.

U dijagramu koji je koncern predstavio investitorima, nisu navedene precizne brojke, ali je prilikom prezentacije naglašeno da je u toku revizija svih scenarija proizvodnje gasa.

Menadžment koncerna je objavio i očekivano smanjenje isporuka stranim kupcima. Tako će u zemlje ZND Rusija izvesti za 13 milijardi kubnih metara gasa manje nego prošle godine, 75 milijardi prema 88 milijardi.

Zbog pada prosječne cijene gasa za Evropu s 409 na 280 dolara za hiljadu kubika, ruski koncern će 2009. smanjiti isporuke i evropskim potrošačima, sa 179 na 170 milijardi kubika.

Redukciju proizvodnje i prodaje zamjenik predsjednika Upravnog odbora "Gasproma" Aleksandar Medvedev objašnjava nezainteresovanošću kompanije da prodaje velike količina gasa po niskoj cijeni.

Pod uticajem pada prihoda, budžet "Gasproma" puca po svim šavovima, ukazuju analitičari, precizirajući da će se operativni priliv gotovine koji je 2008. bio 48 milijardi dolara, ove godine zbog pada cijena nafte srozati na 33 milijarde.

Još izraženiji pad analitičari prognoziraju u 2010. kada će holding imati prihod od svega oko 28 milijardi dolara.

U isto vreme, ukupni troškovi za planirane kapitalne investicije ruskog holdinga u 2009. i 2010. dosežu 76 milijardi dolara, podsjeća partner konsalting kompanije "RusEnergy" Mihail Krutihin.

Uz to, u naredne dvije godine, "Gasprom" mora izmiriti dospjele kreditne obaveze u visini od 13,3 milijarde dolara. Još nije poznato koji dio dugovanja će holding uspjeti refinansirati, a koji će morati namiriti, kao što je još neizvjesna visina državne pomoći na koju koncern sigurno može računati.

U novonastalim uslovima, "Gasprom" je primoran na radikalnu redukciju investicionog programa, smatraju analitičari, što će ugroziti realizaciju brojnih projekta. U naredne dvije godine, osim toga, ruski nezavisni proizvođači gasa smanjit će ekspolataciju za 60 milijardi kubnih metara, a ukoliko se tome doda i mogućni pad eksploatacije "Gasproma" za još 20-30 milijardi kubika, ruski gasni sektor će se naći u ozbiljnim problemima.

Analitičari predviđaju da će holding biti primoran na smanjivanje investicionog programa za 20-30 posto, a da bi se nekako izvukao iz problema, morat će "rezati" rashode projekta eksploatacije na Jamalu i zatvarati niskorentabilne bušotine.

To će međutim, rezultirati padom proizvodnje, ali i budžetskog priliva te negativno uticati na rusku privredu u cjelini, prenosi Tanjug.

Uz to, eksperti predviđaju i ugrožavanje interesa evropskih potrošača. Ne isključuje se ni pojava vještački izazvanih konflikata, kada će se tokovi ruskog gasa zaustavljati zbog neplaćenih starih ili novih dugova za gas, problema s nekom tranzitnom zemljom, a što će "Gasprom" iskoristiti za ublažavanje maksimalnih opterećenja.