biznis
0

Gasovod Nabuko od interesa za SAD i Rumuniju

FENA
Foto: AFP/Graphic
Foto: AFP/Graphic
Projekt izgradnje gasovoda "Nabuko" je od zajedničkog interesa za Bukurešt i Washington, izjavio je u New Yorku specijalni predstavnik američke administracije zadužen za energetiku u Euroaziji Richard Morningstar, na sastanku sa rumunskim ministrom inostranih poslova Kristijanom Dijakonesku.

Na sastanku održanom u okviru 64. generalne skupštine Ujedinjenih nacija, razmotrena su energetska pitanja "kako sa gledišta perspektive rumunsko-američkih odnosa, tako i polazeći od činjenice da je Rumunija članica EU", prenosi ruska agencija Regnum Novosti.

Saopćeno je da su Dijakonesku i Morningstar posebnu pažnju u razgovorima posvetili projektu "Nabuko" i "razvoju evropske perspektive u toj oblasti".

Strane su takođe ukazale na neophodan razvoj daljnje saradnje Turske i Azerbejdžana, posebno po pitanju njihovog učešća u projektu novog gasovoda.

Morningstar je ukazao na značajnu ulogu Bukurešta u realizaciji projekta "Nabuko" i založio se za razvoj bilateralne saadnje Rumunije i SAD na sektoru obnovljivih energetskih izvora.

Za većinu predstavnika EU projekat izgradnje novog gasovoda "Nabuko" predstavlja alternativnu maršrutu isporuka energetskih sirovina u Evropu, koji će smanjiti njenu energetsku zavisnost od Rusije.

Preko teritorije Rumunije prolaziće 460 od ukupno 3.296 kilometara budućeg gasovoda, čija će izgradnja, kako je planirano, početi početkom 2010. godine, a prve isporuke gasa ovom maršrutom se očekuju 2014-2015. godine.