biznis
0

G-7 poziva na jačanje domaće potražnje u interesu održanja globalnog rasta

FENA
Ministri financija i guverneri središnjih banaka Skupine sedam industrijskih najrazvijenijih zemalja svijeta (G-7) obnovili su poziv Europi i Aziji da povećaju domaću potražnju, te SAD-u da prekine ovisnost o stranom kapitalu kako bi se održao najveći globalni rast u posljednja tri desetljeća, izvijestila je u petak agencija Bloomberg.

"Daljnje jačanje i uravnoteženje domaće potražnje je poželjno kako bi se pomoglo da globalni ekonomski rast ostane snažan. Iako rizici ostaju, globalna ekonomija ima najsnažniji kontinuirani rast u više od 30 godina", naveli su ministri i guverneri G-7 u saopćenju sa sastanka održanog u petak u Washingtonu, na marginama proljetnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke.

Pozitivni vidici ministra financija SAD-a Henryja Paulsona, guvernera japanske središnje banke Toshishiko Fukuia i njihovih kolega odražavaju optimizam da će ekspanzija u Aziji i Europi izolirati svjetsko gospodarstvo od usporavanja u SAD koje mogu same prebroditi sadašnju recesiju na stambenom tržištu.

Rast SAD ostaje "solidan", u eurozoni s 13 država postoji "zdravi uspon", japanski oporavak je "u kolotečini", navodi se u saopćenju.

Britansko gospodarstvo je snažno, dok se kanadski rast "ubrzava", ocijenjeno je.

Skupina G-7 ponovila je svoj poticaj ulagačima iz februara da uključe te pokazatelje rasta u izračun rizika.

Skupina je ponovila svoje ranije pozive za "strukturnim reformama kao što je poboljšavanje tržišta rada", što je ocjena koja po ekonomistima smjera na potrebu smanjivanja nezaposlenosti u Europi. To bi pridonijelo povećanju prihoda i potrošnje, i smanjilo oslanjanje na izvoz.

U saopćenju se također poziva na "dugoročnu fiskalnu održivost".

MMF i Svjetska banka održavaju svoje proljetno zasjedanje u Washingtonu ovoga vikenda.

Skupina G-7 je ocijenila kako bi MMF trebao poboljšati nadzor na deviznim tečajevima i pozvala ga da "ubrzano" dovrši studiju o tome.

U saopćenju G-7 se ne referira na predsjednika Svjetske banke Paula Wolfowitza, koji je izložen pozivima za ostavku zbog slučaja s protežiranjem svoje ljubavnice kod prelaska iz WB-a na rad u State Department.

Američki ministar financija Paulson, čija je zemlja najveći dioničar Svjetske banke, podržao je Wolfowitza, kao i Bijela kuća koja je poručila kako on treba ostati na čelu Svjetske banke.

Članice G-7 - SAD, Japan, Njemačka, Velika Britanija, Italija, Francuska i Kanada - nadziru gotovo dvije trećine svjetskog gospodarstva.