biznis
0

FZZ nastavlja podržavati zapošljavanje mladih poduzetnika

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Federalni zavod za zapošljavanje u ovoj godini je, u saradnji s OSCE-om, SERDA-om i kantonalnim službama za zapošljavanje, realizirao obuku i pripremu nezaposlenih za pokretanje vlastitog biznisa.

U sklopu tog projekta, posebnim mjerama edukacije željelo se ohrabriti i poticati samozapošljavanje budućih poduzetnika mlađih od 35 godina raznih zanimanja, osim ekonomista, i početak manjih poslovnih aktivnosti uz korištenje vlastitih i sredstava iz drugih izvora.

Za gotovo sto osoba, trodnevnu obuku u grupama po 15 polaznika obavili su stračanjaci SERDA-e i OSCE-a u centrima za razvoj biznisa u općinama Visoko, Breza, Olovo, Vareš, Kiseljak, Kreševo i Novi Grad Sarajevo.

Obuka je, pored ostalog, podrazumijevala upoznavanje o poduzetničkim načinom razmišljanja i procesom pokretanja sopstvenog biznisa te razmjenu iskustava i ideja s drugim učesnicima.

Osobe koje su uspješno završile ovu obuku dobile su odgovarajući certifikat, a općine Kiseljak i Novi Grad su za polaznike s najboljim biznis planom osigurale nagrade od 300 KM.

Uvođenjem ovakvog pristupa tržištu rada, Federalni zavod za zapošljavanje kontinuirano stimulira razvoj poduzetništva radi efikasnijeg osnivanja i razvoja malih i srednjih poduzeća i poboljšava poslovno-poduzetničku sposobnost u društvu.

Također, treba istaći da će Federalni zavod za zapošljavanje i u narednoj godini nastaviti s ovim aktivnostima da bi se kod mladih nezaposlenih ljudi razvijala svijest o prednostima razvoja malog biznisa i vlastitom poduzetništvu.