biznis
0

Francuzi najnepoželjniji radnici

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuski radnici su najveći cmizdravci na svijetu, dok se radnici u Nizozemskoj najmanje žale na uslove rada, rezultati su globalne studije o stavovima radnika prema poslu koju je provela britanska agencija za istraživanje tržišta, FDS.

Poslije Francuza, najviše žalopojki na poslu možemo očekivati od Britanaca. Zatim slijede Šveđani, Amerikanci i Australci. Istraživanje je pokazalo da se japanski radnici ne žale pretjerano na radne uslove i zadatke iako su potpuno demoralisani.

Kao radnici sa kojima je najlakše raditi pokazali su se Nizozemci, Tajlanđani i Irci.

"Zanimljiv je podatak da su, nakon Francuza, Britanaca i Šveđana, radnici koji se najviše žale na svijetu upravo Amerikanci, iako ostvaruju najveću moguću zaradu. Iako imaju osam puta manju zaradu u odnosu na radnike u SAD-u radnici na Tajlandu ne prave probleme oko svojih plata", saopćila je Charlotte Cornish, direktorica FDS-a.

Rezultati studije o stavovima radnika prema poslu i radnim uslovima izvučeni su na osnovu podataka prikupljenih od 14.000 radnika u ukupno 23 zemlje. Radnici širom svijeta su odgovarali na pitanja o tome koliko su zapravo zadovoljni platama i prosječnim radnim satima, te da li uspješno balansiraju posao i privatni život.

Ova studija je također pokazala kako su nizozemski radnici najsretniji radnici, a odmah ih slijede tajlandski i irski radnici. Japanci su potpuno demoralisani, a slična situacija se dešava kod Nijemaca.