Oštro pogođeni
6

Francuska obećala pomoć svim firmama u kojima država ima udio

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Francuska će pomoći svim kompanijama u kojima država ima udjele kako bi se ublažile štete prouzročene krizom s koronavirusom, rekao je u petak ministar finansija, procjenjujući moguća izdvajanja na više desetaka milijardi eura.

Odluka predsjednika Donalda Trumpa o zatvaranju američkih granica za građane Evrope bila je “devijantna” i izazvala je nezapamćen val prodaja dionica, usljed kojeg su naglo pale i cijene dionica brojnih francuskih kompanija, kazao je ministar Bruno Le Maire.

“Pomoći ćemo svim kompanijama u kojima država ima udjele. Air Franceu, Renaultu…”, rekao je Le Marie za francuski televizijski kanal BFM TV, prenosi Hina.

“Bit ćemo na njihovoj strani koliko god nas to koštalo i poduprijet ćemo ih”, dodao je, ne ulazeći u pojedinosti o kakvoj bi se pomoći moglo raditi.

Oštro pogođene valom prodaja bile su dionice Air Francea i Renaulta, kao i one operatera zračne luke ADP-a u kojem je država namjeravala smanjivati udjel. Le Maire je rekao da su uvjeti na tržištu trenutno vrlo nepovoljni za takav potez.

Manje su pak bile pogođene dionice drugih velikih kompanija u djelimičnom državnom vlasništvu, poput energetske grupe EDF-a, komunalne firme Engie i vojne firme Thales.

Do sada se francuska vlada fokusirala na pomoć malim i srednjim kompanijama kroz niz mjera, u rasponu od nadoknade dijela plaća radnicima pogođenim skraćenim radnim vremenom do kreditnih jamstava za male firme koje imaju problema s likvidnošću.

“U konačnici će nas to stajati na desetke milijardi eura, toliko možemo očekivati”, rekao je Le Maire, iznoseći dosad najjasniju procjenu utjecaja tih mjera na državne finansije.

Njegov njemački kolega Olaf Scholz sugerirao je da se državna ulaganja u infrastrukturu do 2024. povećaju za 12 milijardi eura. Predložio je i da se šest mjeseci ranije ukine dodatak na porez na dohodak, što će ih stajati oko pet milijardi eura.

Italija je najteže pogođena epidemijom koronavirusa u Evropi i njen je premijer Giuseppe Conte ovih dana objavio da će iz budžetaa izdvojiti 25 milijardi eura za pomoć firmama i domaćinstvima u borbi s negativnim posljedicama virusa.

U Francuskoj je koronavirusom zaraženo 3.661 osoba, a preminulo je 79, dok se oporavilo njih 12.