|

Francuska nukleranom energijom za klimu

Francuska nukleranom energijom za klimu
0
S
Sarajevo-x.com
14.12.2009. u 14:24
0
komentara
0

dijeljenja
Francuska nukleranom energijom za klimu Nuklearna elektrana u Francuskoj
Francuska je jedna od vodećih zemalja po pitanju nuklearne tehnologije. Ova tehnologija se čak preporučuje i u borbi protiv klimatskih promjena. Kritičari tvrde da je šteta od otpada ogromna, a i da sve to nije jeftino, piše Deutsche Welle.
Poslije prve naftne krize 1970. godine, Francuska je donijela stratešku odluku da investira u nuklearnu energiju, kako bi smanjila zavisnost od inostrane nafte. Danas ta zemlja čak 80 posto električne energije dobija iz nuklearnih elektrana. Državna kompanija "Areva" spremna je za svjetsku nuklearnu renesansu.

"Nuklearna energija svakako neće riješiti problem globalnog zagrijavanja. To je samo dio rješenja, ja bih rekao možda 20 posto rješenja. Ali to je značajan dio i ja vjerujem da će biti teško uhvatiti se u koštac s tim problemom, ne uzimajući u obzir potencijal nuklearne energije“, kaže Bertran Bar, savjetnik u nuklearki.

"Areva" u Francuskoj i Finskoj trenutno gradi dva nuklearna postrojenja treće generacije poznatija kao Evropski reaktori. Reaktori, koje su projektovali francuski i njemački inžinjeri, trebalo bi da budu efikasniji, bezbjedniji i da generišu mnogo manje nuklearnog otpada. Ako sve bude teklo po planu, "Areva" bi trebalo da izgradi još nuklearki treće generacije u SAD-u, Kini i Indiji.

Ne podržavaju svi "nuklearne“ ideje

Aktivisti "Greenpeacea“ se žestoko protive izgradnji ovakvih postrojenja, tvrdeći da će otpad koji budu proizvele biti sedam puta opasniji od uobičajenog nuklearnog otpada.
Nedavno su se aktivisti lancima vezali za željeznicu, kako bi spriječili izvoz uranijuma u Rusiju. I dok "Areva" tvrdi da se uranijum u Rusiji samo obrađuje kako bi mogao ponovo da se koristi, francuski aktivisti navode da se ova opasna materija tamo nelegalno skladišti.

Janik Rusele, vođa anti-nuklearne kampanje "Greenpeacea“ o tome govori za Deutsche Welle sa šina za koje je vezan:

"Primorani smo da fizički djelujemo kako bismo spriječili izvoz uranijuma u Rusiju! To je jedini način da zaustavimo izvoz nuklearnog otpada“.

Koliko to sve košta?

Protagonisti nuklearne energije tvrde da je ona daleko efikasnija od gasa ili uglja. Nedavno je jedan američki senator izjavio kako bi SAD trebalo da se ugledaju na Francusku i da se protiv globalnog otopljavanja bore razvojem nuklearnog programa.

Iv Marinjak, direktor jedne pariške konsultantske kuće koja se bavi pitanjima nuklearne energije, kaže da ona nije isplativa na duge staze:

"Najbolji dokaz je to što nigdje u svijetu ne postoji nijedan nuklearni reaktor koji je u privatnom vlasništvu“, kazao je Marinjak, koji smatra da je Francuska država svojim monopolom jednostavno prikrila stvarne troškove nuklearnog programa.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.