biznis
0

Francuska i Kina sklopile ugovore u vrijednosti 20 milijardi eura

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski industrijalci koji su u posjeti Kini s predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem tvrde da su finalizirali trgovinske sporazume vrijedne gotovo 20 milijardi eura.

Oni uključuju i isporuku 160 putničkih aviona "airbus" u vrijednosti od oko 10 milijardi eura.

Francuska državna energetska firma "Areva" također je objavila da je potpisala ugovor o izgradnji dva nuklearna reaktora u Kini.

Objave su uslijedile nakon što je Sarkozy održao drugi sastanak sa svojim kineskim kolegom Hu Jintaom.

"Nikada ranije nije postignuta ovako visoka ukupna vrijednost ovakvih ugovora", poručio je on kineskom predsjedniku tokom sastanka u Velikoj dvorani naroda.

Reaktori će biti izgrađeni u roku od šest godina na jugu zemlje i počet će proizvodit električnu energiju u 2014.

Njima će upravljati nova kompanija uspostavljena od "Areve" i njenog kineskog partnera Guangdong korporacije za nuklearnu energiju, do 2026.

Dopisnik BBC-a iz Pekinga James Reynoilds tvrdi da Kina sve nestrpljivije traži energiju koja bi udovoljila njenim rastućim zahtjevima za strujom, a Francuska je spremna da se uključi u taj proces.

Pored toga, također se očekuje da Kina postane drugo svjetsko tržište aviona nakon SAD-a dok se u narednih nekoliko godina očekuje snažan rast potražnje za domaćim letovima.

Sporazum s "Airbusom" da proda 110 aviona te firme A320 i 50 neznatno većih A330 bit će dobrodošla vijest za evropskog proizvođača aviona, koji se bori za položaj na tržištu suočen s odgodama narudžbi za nove modele i slabim američkim dolarom.