Najavljene subvencije
135

Forto i Mandić: Bit će izgrađeno još 35 kilometara gasne mreže u Kantonu Sarajevo

Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar komunalne privrede i infrastrukture, Srđan Mandić posjetili su jučer javna komunalna preduzeća Sarajevogas i Toplane.

Kao jedan od važnijih projekata na polju gasifikacije premijer Forto istakao je uvezivanje gasovoda na relaciji Hrasnica – Igman – Bjelašnica – Hadžići. Na toj relaciji potrebno je postavljanje još 35 kilometara gasne mreže i to je projekat koji će Vlada Kantona Sarajevo i resorno ministarstvo finansijski nastaviti podržavati.

"Radimo to u cilju poboljšanja sigurnosti gasne mreže te da omogućimo građanima Hadžića i ostalih naselja da se priključe na nju“, rekao je premijer Forto.

Nastavit će se i s projektom subvencioniranja domaćinstava koja se žele priključiti na gasnu mrežu. Taj proces usporava veliki broj zahtjeva onih objekata, tj. domaćinstava koja nemaju građevinske dozvole i kao takvi ne mogu biti priključeni na gasnu mrežu.

Iz Vlade, stoga, najavljuju mogućnost da i oni objekti za koje je pokrenuta procedura njihove legalizacije dobiju pravo na ovu subvenciju.

Sve je veći broj korisnika i centralnog grijanja. Rezultat je to širenja grada, ali i činjenice da su Toplane uspjele u protekle tri godine konsolidovati svoje poslovanje te unaprijediti postojeći sistem i postrojenja.

Ministar Mandić je istakao da se u spomenuta dva preduzeća, kao i u čitavom komunalnom sektoru, važno fokusirati na stalno podizanje kvaliteta usluga, raditi na zadovoljstvu korisnika te da je Ministarstvo spremno sa svim komunalnim preduzećima raditi na tome. S tim u vezi Vlada će podržati kapitalne projekte koji pokazuju benefite za firmu i za građane.

Direktorica Sarajevogasa Nihada Glamoč i direktor Toplana Admir Džubur upoznali su premijera Fortu i ministra Mandića i s drugim trenutnim projektima te planovima razvoja firmi kojima su na čelu.