Pad profita
5

Ford smanjuje broj radnika za 10 posto širom svijeta

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Kompanija Ford Motors namjerava smanjiti radnu snagu širom svijeta za 10 posto, što je jedan od pokušaja izvršnog direktora Marka Fieldsa da poveća profit i cijenu dionica ovog automobilskog brenda.

Ovo je dio Fordovog plana o smanjenju troškova za tri milijarde dolara u 2017. godini, a kako bi poboljšali profit u 2018. godini. Fordove dionice doživjele su pad tokom trogodišnjeg mandata Fieldsa, a tržišna cijena kompanije ja pala dosta ispod cijene Tesle i General Motorsa.

Radnici će ostati bez posla već ove sedmice. Ford ima 200.000 radnika širom svijeta, a polovina ih je u Sjevernoj Americi.

"Ostajemo fokusirani na tri strateška prioriteta koji će stvoriti vrijednost i povećati profit, što uključuje jačanje profitnih stubova u našem osnovnom poslovanju, transformiranje tradicionalno slabih područja našeg temeljnog poslovanja i agresivno ali oprezno ulaganje u nove mogućnosti", saopćeno je iz kompanije.

Duboki rezovi u poslu u SAD-u mogli bi izazvati političku reakciju Bijele kuće jer je predsjednik Donald Trump konstantno ponavljao da su proizvođači automobila poput Forda kompanije koje povećavaju broj zaposlenih u SAD-u.

Trump je izvršio pritisak na Ford da povuče nazad proizvodne pogone iz Meksika i da investira u fabrike u SAD-u. Ford se obavezao da će odustati od meksičke fabrike koju je gradio do početka ove godine. U Michiganu su zaposlili 700 ljudi od novca koji su uštedjeli na Meksiku.

Fields se prošle sedmice suočio s pojačanim preispitivanjem članova uprave i investitora koji su se dugo žalili na Fordovu tromost na području rekorda profitabilnosti.

Kompanija je imala seriju ulaganja u nove tehnologije otkako je on na čelu, uključujući investiranje 4,5 milijardi dolara u program električnih vozila.

Dionice Forda pale su za 40 posto otkako je Fields postao izvršni direktor 2014. godine. Očekuje se da će zabilježiti pad profita i u ovoj godini u SAD-u i Kini koje su dva najveća automobilska tržišta.