biznis
0

Fondacija Mozaik prezentira razvojni program Omladinska banka

FENA
Fondacija Mozaik prezentirat će 9. jula u Banjoj Luci dvogodišnji razvojni program Omladinska banka, koji je pokrenula u saradnji s Irskom razvojnom agencijom (Irish Aid) i Community Foundation for Northern Ireland, te izvršiti promociju odabranih projekata mladih.

Kako je saopćeno iz ove fondacije, cilj projekta je povećanje učešća mladih u procesima lokalnog razvoja ruralnih sredina dodjelom bespovratnih novčanih sredstava projektima koje pokreću i vode mladi.

Omladinske banke su osnovane u martu 2008. u saradnji s općinama u Mrkonjić-Gradu, Modriči, Šekovićima, Tešnju i Ključu.

Omladinskom bankom upravlja deset članova Kreditnog odbora, mladi od 15 do 25 godina koji imaju ulogu na osnovu dokumenata Omladinska politika ili strategija za mlade, definiranih prioriteta i potreba mladih da raspisuju konkurse i odlučuju o finansiranju projekata (do iznosa od 4.000 KM) mladih u općini.

U ovih pet općina tokom dvije godine kreditni odbori pet omladinskih banaka dodijelit će do 300.000 KM bespovratnih iznosa za projekte mladih.

Fondacija Mozaik osigurava od donatora do 200.000 KM, dok će pet općina osigurati 100.000 KM (20.000 KM po općini) iz općinskih budžeta.

Također, Fondacija ulaže značajna finansijska sredstva u obuku mladih, članova kreditnih odbora omladinskih banaka, dodatnog razvoja uloge općinskih službenika u radu na razvoju omladinskih banaka, te izgradnji pozitivnog imidža veće i odgovornije uloge mladih i općina u procesima lokalnog razvoja.

Mozaik je domaća fondacija koja savjetodavno i finansijski pomaže članovima zajednica u BiH da se dogovore i pokrenu inicijative za rješavanje konkretnih, njima značajnih problema i da u tu svrhu iskoriste postojeće ljudske, finansijske, materijalne i druge resurse.

Od 2002. do danas podržali su oko 300 projekata, pretežno u ruralnim dijelovima BiH.

Inovativni program Omladinska banka stvara mogućnost za omladinske grupe da u skladu s potrebama u općinama rade na konkretnim projektima i učestvuju kao aktivni građani u svojim zajednicama.

S druge strane mladi će imati mogućnost da stiču nova znanja i razvijaju vještine profesionalnog upravljanja i vođenja, saopćeno je.