Saznaje Klix.ba
208

FlyBosnia i Aerodrom u Tuzli pregovaraju o saradnji, Istanbul među mogućim destinacijama

A. K.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Aviokompanija FlyBosnia i Međunarodni aerodrom u Tuzli pregovaraju o uspostavi saradnje, a među mogućim destinacijama nalazi se Istanbul, saznaje portal Klix.ba.

Paralelno s ovom kompanijom tuzlanski aerodrom vrši pregovore i sa Wizz Airom u vezi produženja ugovora, čime bi građanima naše zemlje po povoljnim cijenama za bh. standard i dalje bilo omogućeno putovanje na nekoliko evropskih destinacija.

Naime, svoj najveći razvoj Međunarodni aerodrom u Tuzli ostvario je uz niskobudžetnu aviokompaniju Wizz Air s kojom je krajem oktobra 2014. potpisao petogodišnji ugovor, sa rokom njegove implementacije do juna 2020.

Direktor za marketing i razvoj Međunarodnog aerodroma u Tuzli Enver Jukanović za Klix.ba je kazao da su trenutno u toku pregovori s ovom niskobudžetnom kompanijom u cilju produženja ugovora na obostrano zadovoljstvo.

"Trenutno vodimo pregovore kako bismo pokušali naći povoljnije uslove za aerodrom, ali i Wizz Air. Obje strane imaju određene zahtjeve za unapređenje saradnje, odnosno Wizz Air traži svoje uslove na unapređenju tehničkih pretpostavki - uređaja i opreme, a aerodrom traži svoje interese. Imamo sasvim dovoljno vremena da pripremimo sve za produženje ugovora i mišljenja smo da će do toga doći, jer su u konačnici obje strane zadovoljne dosadašnjom saradnjom", kazao je Jukanović za Klix.ba.

Pregovori s evropskim aviokompanijama

Kako saznaje Klix.ba, Međunarodni aerodrom u Tuzli u kontinuitetu vrši pregovore s evropskim aviokompanijama u cilju ostvarivanja saradnje, a najizglednija prilika za partnerski odnos trenutno je s domaćom kompanijom FlyBosnia.

"Najintenzivnije pregovore trenutno vodimo s domaćom aviokompanijom FlyBosnia o zajedničkoj saradnji koja bi podrazumijevala i eventualno zajedničke privredne rizike. Preliminarno smo razgovarali o nekoj od moćnijih evropskih destinacija, a ostao je dogovor da mi s naše pozicije provjerimo da li imamo interesa otvoriti nešto na Istoku, poput Istanbula ili neke druge destinacije. Očekujem da ćemo do kraja ove godine približiti naše stavove, jer i oni imaju privredni interes za saradnju", otkrio je Jukanović za Klix.ba.

Usluge Međunarodnog aerodroma u Tuzli od 1. januara od 8. decembra ove godine koristile su 559.863 osobe, što podrazumijeva prevezene putnike kompanijom Wizz Air i Free Bird Airlines, kao i putnike koji nisu mogli sletjeti na planirane destinacije te su aviokompanije čijim avionima su letjeli tražili dozvole za slijetanje u Tuzlu.

Usluge najviše koristi bh. dijaspora

Jukanović ističe da trenutno u najvećoj mjeri usluge Međunarodnog aerodroma u Tuzli koristi bh. dijaspora i članovi njihovih porodica, a ostvareni su i određeni pomaci u turističkim odlascima i dolascima.

Pružanje usluga ovog javnog preduzeća u proteklom periodu su dodatno unapređeni proširenjem prostornih kapaciteta putničkog terminala.

Jukanović nam kaže da je još uvijek u procesu nabavka određenih dijelova opreme, sada slijedi montaža trake za prtljag, a u toku iduće sedmice planirano je uvođenje izvođača radova za izgradnju nadstrešnice koja će se nalaziti prije objekta za pasošku kontrolu putnika koji slijeću u Tuzlu.

Poboljšanje protoka putnika u dolascima i odlascima na ovom aerodromu postići će se i izgradnjom atrija koja bi uskoro trebala početi, a kako saznajemo, građevinska dozvola koja predstavlja kočnicu za izvođača radova trebala bi biti završena za 15 do 20 dana.