5.000 eura
0

Florian Klenk osvojio novinarsku nagradu “Pišući za CEE”

Sarajevo-x.com
Florian Klenk, zamjenik urednika bečkih novina Falter, nagrađen je ovogodišnjom nagradom za novinarstvo "Pišući za CEE“, a priznanje za rad je otišlo bugarskom piscu Vladi Trifonovu.

Klenk je primio nagradu od 5.000 EUR, koju Bank Austria, članica UniCredit Grupe, i Austrijska novinska agencija ("APA“) zajedno predstavljaju već šesti put, za izvještaj objavljen u Berliner Zeitung u augustu 2008.g. Izvještaj pod nazivom "Hinter dem Zaun" ("Iza žice“), govori o neljudskim uvjetima u izbjegličkom logoru u Ukrajini, u blizini slovačke i mađarske granice. Izvještaj se također bavi općenitim stanjem na schengenskoj granici koja je čak mnogim ljudima onemogućila da otputuju na sahrane svoje najbliže rodbine s druge strane granice.

Članak Floriana Klenka istražuje ova pitanja iz kritičke perspektive što je zapravo ono što se i željelo nagraditi novinarskom nagradom. "Želimo odati priznanje novinarima koji u svom radu obrađuju temu europskih integracija", rekao je Anton Kolarik, voditelj odjela Identitet i komunikacije u Bank Austria. „"Pišući za CEE“ jedna je od najuglednijih novinarskih nagrada u Europi i jako smo zadovoljni što smo i ove godine zaprimili radove iz čak 15 različitih zemalja. Mediji igraju važnu ulogu u edukaciji i oblikovanju društvenog mišljenja. S obzirom da mi u Bank Austria pružamo potporu europskim integracijama na svim razinama, ova nam je nagrada posebno važna! "

Popis dobitnika nagrada do sada uključuje češkog novinara Luboša Palatu (2004.), bugarsku spisateljicu Dianu Ivanovu (2005.), bosanskohercegovačkog novinara Šefika Dautbegovića (2006.), novinara Oslobođenja iz Sarajeva, za tekst „Kojim putem u Evropu“, austrijskog pisca Martina Leidenfrosta (2007.) i radio-novinarku Annu Koktsidou (2008.), rođenu u Grčkoj, a odraslu u Njemačkoj.