Centralna banka BiH
0

Fiskalni suficit u BiH u 2007. iznosi 1,3 posto GDP

FENA
Konsolidirani fiskalni suficit na nivou cijele BiH u 2007. godini iznosio je 278 miliona KM odnosno oko 1,3 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Centralne banke.

Centralna banka BiH (CBBiH) objavila je redovne godišnje statističke podatke o vladinim finansijama koji obuhvataju budžete na svim nivoima vlasti, fondove socijalnog osiguranja i sve vanbudžetske fondove u BiH.

"Iako je u 2007. godini fiskalna pozicija u BiH pogoršana, jer je neto suficit gotovo duplo manji nego u 2006. godini, tekući prihodi su bili veći od tekućih rashoda i neto nabavke stalnih sredstava (javne investicije). Tekući rashodi su iznosili oko 8,8 milijardi KM i rasli su po godišnjoj stopi od 17 posto, dok su konsolidirani tekući prihodi rasli po godišnjoj stopi od 15 posto i u 2007. godini iznosili su 9,83 milijardi KM", navodi se.

Osim naglašenog rasta tekuće potrošnje, bruto operativni bilans (razlika prihoda i rashoda) u nominalnim iznosima gotovo je isti kao u 2006. godini, ali su povećane javne investicije doprinijele da je fiskalni neto suficit niži nego ranije.

"U sferi javnih investicija zabilježeno je značajno povećanje od 53 posto i one su iznosile 746 miliona KM. Ukupni rashodi ne uključuju rashode koji se odnose na projekte finansirane stranim donacijama", ističe se.

Guverner CBBiH Kemal Kozarić ističe da je očito da se više ne može računati na početne pozitivne efekte koje je uvođenje poreza na dodatnu vrijednost (PDV) imalo na rast poreskih prihoda, jer su poreski prihodi u 2007. godini narasli za 12 posto, dok su u 2006. porasli za više od 23 posto.

Zabrinjava činjenica da je javna potrošnja, uljučujući i nabavku stalnih sredstava, rasla i u prošloj godini, te da je iznosila 45 posto BDP. Nakon provedenih poreskih reformi, BiH polako dostiže svoj maksimalni fiskalni kapacitet i buduća vladina potrošnja treba biti adekvatno izbalansirana sa raspoloživim prihodima, a bez daljeg opterećavanja privatnog sektora", ističe se.