biznis
0

Fiskalni suficit BiH u 2006. godini iznosi tri posto BDP-a

FENA
Ukupni fiskalni suficit u BiH u prošloj godini, uključujući budžete vlada i vanbudžetske fondove, na nivou BiH iznosi 557 miliona KM, odnosno oko 3 psoto BDP-a, saopćeno je iz Centralne banke BiH (CBBiH).

Ova banka je objavila redovne godišnje statističke podatke o vladinim finansijama koji obuhvataju budžete na svim nivoima vlasti, sve vanbudžetske fondove u BiH i direkcije za ceste.

Tekući rashodi iznosili su oko 7,45 milijardi KM, što je za 19 posto više nego u 2005. Ovi rashodi ne uključuju rashode koji se odnose na projekte finansirane stranim donacijama.

Najizrazitiji rast rashoda (76 posto) je zabilježen kod državnih institucija, što je posljedica transfera nadležnosti sa entitetskog nivoa, dok su konsolidovani rashodi u FBiH narasli za 15 posto, a u RS-u 21 posto.

Istovremeno, konsolidovani prihodi u BiH su iznosili 8,43 milijardi i bili su veći su za 21 posto u odnosu na 2005. godinu.

Konsolidovani fiskalni suficit je zabilježen i na nivou oba entiteta, što govori o harmoniziranom vođenju fiskalne politike.

Budžeti FBiH, RS-a, konsolidovanih kantona su zabilježili značajne suficite, a također i konsolidovani bilans općina u FBiH, dok je samo bilans opština u RS-u bio negativan.

Guverner CBBiH Kemal Kozarić ističe da uprkos velikom povećanju fiskalnih rashoda, ukupna fiskalna pozicija nije pogoršana i da nije došlo do akumulacije dugova, čime je nastavljen proces konsolidacije javnih finansija iz prethodnih godina.

Ipak, zabrinjava činjenica da je javna potrošnja brže rasla od ukupnog rasta ekonomije, te da nije došlo do relativnog smanjivanja javne potrošnje u odnosu na bruto domaći proizvod.

CBBiH u sklopu svojih statističkih zaduženja i kroz saradnju sa 42 izvještajne jedinice uspješno proizvodi pouzdanu statistiku usklađenu sa međunarodnim standardima o vladinim finansijama u BiH, što predstavlja osnovu za monitoring i vođenje politika o javnoj potrošnji.

Dalji napori će biti uloženi na proširivanju obuhvata i pravovremenosti ove važne statistike, saopćeno je.