SAD
0

Fisher-Price povlači milione igračaka

FENA
Foto: PA
Foto: PA
Proizvođač igračaka Fisher-Price objavio je u četvrtak da povlači oko 10 miliona igračaka s tržišta SAD-a i Kanade, jer su opasne za djecu.

Proizvođač igračaka je objavio da u SAD-u povlači oko 2,8 miliona kompleta za igranje beba s loptom za napuhivanje, zbog opasnosti od gušenja ventilom lopte. Također je povukao 125.000 takvih igračaka u Kanadi.

Fisher-Price je objavio da je primio 46 izvještaja o otpadanju ventila s lopte ne napuhivanje u SAD-u i osam u Kanadi.

"U 14 izvještaja ventil je nađen djetetu u ustima, a u tri izvještaja se dijete počelo gušiti. Nisu prijavljene povrede", navela je firma, a prenose američke TV-mreže.

Također je povučeno više od sedam miliona tricikala, zbog izbočenog dijela koji je izazvao posjekotine kod djece, objavila je firma. Riječ je o plastičnom ključu na triciklu, za koji firma nudi zamjenu.

Fisher-Price navodi da je primio 10 izvještaja o incidentima koje su rezultirale povredama, od čege je kod šest bila potrebna ljekarska pomoć.

Fisher-Price je također povukao oko 120.000 malih automobila igračaka, zbog najmanje dva prijavljena slučaja otpadanja točkova, koji mogu izazvati opasnost od gušenja.

Osim igračaka, firma je također povukla gotovo milion visokih stolica nekoliko vrsta, zbog 14 izvještaja o posjekotinama djece na oštrim rubovima nogu. U sedam slučajeva bilo je potrebno šivanje posjekotina.

Fisher-Price je pozvao roditelje da donesu povučene igračke u trgovine, kako bi dobili zamjenske dijelove, nove igračke ili povrat novca.