Goražde
0

Firma “In-šeh krug“ pred gašenjem

FENA
Goražde
Goražde
Goraždanska firma “In-šeh krug”, koja proizvodi obuću i dijelove za obuću, prije šest dana obustavila je proizvodnju, potvrdio je Feni direktor ove firme Munib Vranjača, a razlog je globalna ekonomska kriza.

Po njegovim riječima, 50 radnika iz reda boračke populacije poslano je kući i s neizvjesnošću čekaju kakva će biti sudbina ovog preduzeća.

“Naš rad bio je fokusiran isključivo za inotržište i to putem našeg poslovnog partnera, firme 'Fortuna' iz Gračanice. Nažalost, u ovoj godini ugovoreni poslovi su otkazani do aprila, obaveze se gomilaju, a mi nismo u mogućnosti da pronađemo tržište makar i na području jugoistočne Bosne, tako da je situacija neizvjesna”, kazao je Vranjača. Dodao je da je o cijeloj situaciji već upoznat osnivač Savez RVI “Sinovi Drine” Goražde i Vlada BPK-a od kojih je zatražena pomoć u rješavanju teške situacije.

No po Vranjačinim riječima, do sada nikakvih odgovora nije bilo.

“Tražili smo da nam pomognu bar da u saradnji s ostalim privrednim subjektima za ovih nekoliko mjeseci obezbijedimo tržište i prevaziđemo krizu u kojoj smo se našli. Obaveze prema radnicima i državi za ovu godinu nisu isplaćene, a rok je kraj februara. Uprava preduzeća do kraja ove sedmice donijet će i konačnu odluku o tome šta dalje. Nemamo rješenja, tako da će ako se šta ne promijeni, najvjerovatnije Upravni odbor donijeti odluku da se firma zatvori. Dugovanja firme nisu prevazišla njenu vrijednost, tako da jedino što možemo garantovati jeste da, ukoliko dođe do toga, rasprodajom stalnih sredstava uspjet ćemo obezbijediti uvezivanje radnog staža i isplatu neisplaćenih plaća”, pojasnio je direktor firme 'In-šeh krug' Goražde. Istakao je i da je najveći problem u cijeloj situaciji to što će radnici, od kojih je znatan broj RVI, ostati bez posla i mogućnosti da se zaposle u nekoj drugoj firmi jer nisu 100 posto sposobni za rad.

Radi zapošljavanja pripadnika boračke populacije firmu 'In-šeh krug' prije četiri godine osnovao je Savez RVI "Sinovi Drine“ BPK-a. Ova firma od osnivanja isključivo je radila za 'Fortunu' iz Gračanice a proizvodi su plasirani u zemlje Evrope, najvećim dijelom u Italiju.