Osvajaju svijet
447

Firma Greiner Aerospace iz Žepča proizvodi sjedišta za Boeing i Airbus

Piše: E. M.
Provjera kvalitete završnog proizvoda (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Presvlake i sjedišta kompanije Greiner Aerospace iz Brankovića kod Žepča nalaze se u avionima najvećih aviokompanija na svijetu. Kada je 2007. godine Greiner grupacija kupila CarTrim Aircraft, imali su samo jedan cilj, a to je povećanje proizvodnje i osvajanje svjetskog tržišta.

Austrijska kompanija Greiner Aerospace je krajem marta 2017. godine postala većinski vlasnik njemačke firme specijalizovane za enterijer aviona CarTrim Aircraft te je tako proširila svoje poslovanje na 33 zemlje, a nekada porodični posao, danas obavlja više od 10.000 radnika.

U razgovoru za Klix.ba direktor kompanije Greiner Aerospace u BiH i u Austriji Thomas Danner je kazao kako je Greiner aktivan u pakiranju, namještaju, automobilskoj industriji, medicinskoj tehnologiji, nauci o životu i industriji ekstruzijskih profila.

"Greiner group je danas velika kompanija sa sjedištem u 33 zemlje i s više od 10.000 radnika koji prave sjedišta za avione, a naši rezultati su nam omogućili drugu poziciju u svijetu po proizvodnji", kazao je Danner.

Dodao je kako se za sjedište u Bosni i Hercegovini odlučio jer je CarTrim, koji su kupili 2017. godine, imao iskusne radnike.

"Ekonomija u Bosni i Hercegovini je jedan od razloga zašto smo ovdje, jer jednostavno morate biti tu gdje je ekonomska situacija dobra za proizvodnju, ali i gdje imate ljude koji znaju uraditi posao kako treba i koji su spremni da još uče", dodao je Danner.

Greiner Aerospace radnike uglavnom zapošljava s biroa za zapošljavanje, a do sada nisu koristili nikakve fondove kantonalnih, federalnih ili nekih drugih institucija za razvoj kompanije.

Njihova sjedišta direktno ili indirektno preko kupaca završavaju u avionima Boeing i Airbus, a rade s više od 900 klijenata širom svijeta i pokrivaju blizu 60 posto tržišta svojim proizvodima.

U Brankovićima kod Žepča danas radi više od 200 radnika, a u posljednjih šest mjeseci firma je zabilježila rast zapošljavanja novih radnika za 10 posto mjesečno. Danner je kazao kako im je cilj proširiti proizvodnju, a samim tim i povećati broj uposlenika.

"U narednih nekoliko mjeseci želimo povećati broj radnika, ali dosta problema imamo pri pronalasku odgovarajućeg kadra. Problem odlaska i mladih i starih iz Bosne i Hercegovine odražava se na naše poslovanje, jer je veoma malo kvalitetne radne snage. Tržište raste, samo naš najveći kupac u Evropi sa sjedišem u Njemačkoj je predvidio da će njegova potražnja do kraja godine porasti za 30 posto. Danas mi proizvodimo 7.000 dijelova sedmično, a plan nam je da do kraja godine tu brojku povećamo na 10.000", izjavio je Danner te dodao da je samo ove godine u pogon uloženo pola miliona KM.

Pogon Greiner Aerospace u Brankovićima kod Žepča vodi tim sastavljen od bh. kadra s višegodišnjim stečenim znanjem, iskustvom i sinergijom koja je došla preuzimanjem vlasništva nad kapitalom.

Na kraju razgovora za Klix.ba Danner je dodao kako im je cilj proširiti ponudu proizvoda i proizvodnju te praviti kompletna sjedišta.

"Cilj nam je rasti s tržištem, a ovaj kompleks u Brankovićima ima budućnost. Želimo proširiti posao ovdje i iskoristiti poslovne prilike u svijetu", zaključio je Danner.

Grupacija Greiner ove godine slavi 150. godišnjicu osnivanja, a prilikom naše posjete pogone u Brankovićima su posjetili i direktori Greinera iz Kine, SAD-a i drugih zemalja svijeta te su s divljenjem gledali rad uposlenika koji su uglavnom iz Žepča i okoline.