Novi investitori?
5

FIPA prezentirala mogućnosti ulaganja u BiH za investitore iz Monaka

Klix.ba
Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić je održao 26. aprila u Monaku prezentaciju o mogućnostima ulaganja u BiH za investitore iz ove zemlje.

Prezentacija je održana u sklopu poslovnog foruma kojeg su organizirali ambasador BiH u Parizu Ivan Orlić i počasni konzul BiH u Monaku Donatelle de Filippo Campioni, te Ekonomske komore Monaka.

Forumu su prisustvovali predstavnici 50 najistaknutijih kompanija iz Monaka.

Direktor Milinić je pozvao poslovne ljude iz Monaka da istraže poslovne mogućnosti koje pruža Bosna i Hercegovina, a posebno u energetske, te sportske i hotelijerske projekte – oblasti u kojim Monako ima značajna poslovna iskustva. Također su potencijalni investitori pokazali interes za sektor proizvodnje hrane, bankarstvo i osiguranje.

Na forumu je Milinić istakao kako je BiH sigurna i profitabilna za strani kapital, sa niskim operativnim troškovima, te da je čvrsto opredijeljena za europski put.

Monako je drugi u svijetu po iznosu BDP po glavi stanovnika, sa stopom nezaposlenosti od svega 2% i najnižom stopom siromaštva u svijetu. Tačnije, Monako je država sa najviše milionera i milijardere po glavi stanovnika u svijetu. Upravo ta činjenica i činjenica da stanovnici Monaka imaju kompanije širom svijeta, je bila polazna osnova za organiziranje foruma.

Pokazan je veliki interes investitora za projekte u BiH, te su održani brojni sastanci na kojima je direktor FIPA-e detaljnije predstavio poslovni ambijent BiH i investicijske projekte.

Uskoro se očekuje dolazak investitora u BiH, kako bi se lično upoznali sa potencijalima BiH, vlasnicima projekata i relevantnim institucijama.