{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FIPA: Investiciona konferencija u Budimpešti

F
14.5.2008. u 15:31
0
0
FIPA: Investiciona konferencija u Budimpešti
0
FIPA: Investiciona konferencija u Budimpešti
Investiciona konferencija o mogućnostima za ulaganje u BiH te bilateralni poslovni sastanci održani su danas u Ministarstvu ekonomije i transporta Mađarske u Budimpešti.
U fokusu konferencije bili su makroekonomski indikatori i investicioni projekti iz poljoprivredno-prehrambenog, drvoprerađivačkog sektora i turizma.

Članovi bh. delegacije imali su sastanke s vodećim biznismenima Mađarske koji su zainteresirani za ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju, drvopreradu i turizam.

Posebno je naglašena mogućnost korištenja iskustva Mađarske u procesu revitalizacije objekata banjskog turizma.

U bh. delegaciji koju je predvodio direktor Agencije za promociju stranih investicija (FIPA) Haris Bašić, bili su potpredsjednica Vlade Republike Srpske i ministrica za ekonomske odnose i koordinaciju Jasna Brkić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Damir Ljubić, direktor Federalne agencije za privatizaciju Enes Ganić, predstavnik Investicione razvojne banke RS-a Marko Tutnjević i FIPA-in regionalni predstavnik u Mostaru Amir Kazić.

S bh. delegacijom su bili i predstavnici 16 bh. kompanija i četiri načelnika općina.

Državni sekretar Mađarske Ábel Garamhegyi izrazio je dobrodošlicu gostima iz BiH i potakao mađarske biznismene da investiraju u bh. ekonomiju.

László Süveges-Szabó, direktor ITD Mađarske, predstavio je aktivnosti njihove agencije. Naglasio je da će ITD podržati sve investitore zainteresirane za ulaganje u BiH te osigurati ulaganja putem mađarske banke za osiguranje stranih ulaganja, Hungarian Export-Import Bank Ltd i And Hungarian Export Credit Insurance Ltd.

Harald Jedlicka iz Ureda Svjetske banke u Beču predstavio je prednosti BiH u odnosu na druge države u regiji i pozvao prisutne poslovne ljude da slijede primjer brojnih stranih firmi koje su već s uspjehom uložili kapital u BiH.

Ekonomska savjetnica mađarske ambasade u BiH Erika Dudás govorila je o mogućnostima ulaganja u BiH, a konferenciji je prisustvovao i bh. ambasador u Mađarskoj Branimir Mandić.

Istovremeno, još jedna državna delegacija BiH, u kojoj je i predstavnik FIPA-e, nalazi se u Alžiru gdje je jučer, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova BiH, održana prva poslovna konferencija BiH i Alžira.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici 40 poduzeća iz BiH i 60 alžirskih kompanija, čelnici Vanjskotrgovinske komore BiH i FIPA, te njihove kolege iz Privredne komore Alžira i Alžirske agencije za investicije.

Na konferenciji, koja je kod alžirskih nadležnih institucija ocijenjena kao veoma važan korak u intenziviranju privrednih odnosa dviju zemalja, ostvaren je veliki broj direktnih kontakata bh. i alžirskih kompanija, saopćeno je iz FIPA-e.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: