Finska zbog krize povećava ulaganja u nauku

F
FENA
16.12.2008. u 12:36
0
3
Finska zbog krize povećava ulaganja u nauku
0
Finska zbog krize povećava ulaganja u nauku
Finska vlada namjerava povećati ulaganja u istraživanje i razvoj na četiri posto BDP-a ne bi li suzbila recesiju kao početkom 1990-ih, prenose u utorak evropski mediji.
Finsko Vijeće za znanost i tehnologiju, kojim predsjedava premijer Matti Vanhanen, usvojilo je početkom decembra revidiranu strategiju politike razvoja obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija.

Revizija predviđa povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj na četiri posto BDP-a do 2011., od čega će oko 1,2 posto osigurati javni sektor.

Ulaganja u istraživanje i razvoj 2007. iznosila su 3,47 posto BDP-a ili 6,24 milijardi eura, a 30 posto osigurao je javni sektor.

Cilj EU-a je da ulaganja u istraživanje i razvoj do 2010. iznose tri posto BDP-a, od čega bi dvije trećine trebale dolaziti iz privatnog sektora, a jedna trećina iz javnog. Evropski prosjek međutim stagnira na oko 1,9 posto od sredine 1990-ih, a od 2000. čak se smanjio.

Da bi se ostvarila cilj od četiri posto BDP-a, finska vlada predlaže povećanje ulaganja od 760 miliona eura do 2011.

Od toga je 330 miliona eura namijenjeno sveučilištima, 220 miliona središnjoj agenciji za finansiranje istraživanja i razvoja te 80 miliona Finskoj akademiji.

S obzirom na usporavanje gospodarstva, znanje je sve važnije, kazala je finska ministrica za obrazovanje Sari Sarkomaa.

Finska je brzo izišla iz recesije 1990-ih, ponajprije zahvaljujući velikim ulaganjima u istraživanje i razvoj. "Jednaka hrabrost potrebna nam je i sada", kazala je Sarkomaa.


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: