{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Finansijski sistem nije u opasnosti"

F
2.11.2008. u 15:13
0
3
"Finansijski sistem nije u opasnosti"
0
"Finansijski sistem nije u opasnosti"
Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Kemal Kozarić, gostujući danas u Sarajevu na tribini Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, ponovio je tvrdnje iznesene više puta u javnosti da će se velika međunarodna finansijska kriza odraziti indirektno na Bosnu i Hercegovinu ali neće dovesti u opasnost finansijski sistem zemlje čiji je bankarski sektor zdrav i zasnovan na tradicionalnim principima poslovanja - uzimanjem depozita i davanjem kredita.
Bavljenje tradicionalnim komercijalnim bankarstvom, a ne špekulativnim poslovima, učinit će da kriza najviše pogodi one koji su u njima najviše učestvovali.

Guvernerova već doznačena preporuka bh. bankama je da značajnije ne povećavaju kamate u novonastaloj situaciji, mada su one slobodne da to čine, nego da se u slučaju nužde radije koriste unutrašnjim rezervama.

Kozarić tvrdi da je učešće bh. banaka u stranim bankarskim grupacijama jako malo, oko 3 do 5 posto, pa je zato bankama-majkama jednostavnije da ih podrže bude li neophodno.

Posljedice koje je BiH već osjetila od poremećaja na zapadnim finansijskim tržištima i prelijevanja krize dalje ka istoku jeste nesigurnost građana u pogledu depozita u bankama, kao i najava podizanja bankarskih kamata te najava težeg odobravanja kredita. Posljednjih dana nepovjerenje građana splašnjava, a do sada je iz banaka podignuto oko pet posto, napomenuo je kao ohrabrujući podatak.

BiH će do kraja godine zadržati trend jednocifrene inflacije (od 7 do 8 posto) naveo je guverner. Njega zabrinjava, kako je rekao, što se vlasti ne bave ozbiljnijom analizom gorućeg problema - vanjskotrgovinskog deficita zemlje.

Kao mjeru od ključne važnosti naveo je u sektoru poljoprivrede podsticaje za proizvođače hrane. BiH, iako zemlja potencijala, uvozi hranu bilježeći u tom segmentu vanjskotrgovinski deficit, izjavio je.

Vlade u BiH moraju nastaviti zastalu privatizaciju, posebno u Federaciji te odgovarajućim mjerama smanjiti veliku javnu potrošnju koja će dugoročno biti neizdrživa, ocjena je Kemala Kozarića.

Plate u javnom sektoru ne smiju rasti, a što se tiče monetarnog sektora, "nadam se da je stabilnost pokazana i da će izdržati i ovu krizu povjerenja", zaključio je guverner.

Profesor na Sarajevskom univerzitetu Fikret Čaušević kao drugi gost današnje tribine Kruga 99 izjavio je da kraj svjetske krize na finansijskom tržištu u ovom trenutku nije moguće predvidjeti, ali je kao veoma važnu činjenicu naveo pršlosedmično stabiliziranje tokova, što je dobro po bh. tržište, zaključio je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko je kriv za niske cijene malina?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: