biznis
0

Finansijska previranja ograničeno uticala na jugoistok Evrope

FENA
Previranja na međunarodnim finansijskim tržištima koja su počela 2007. godine i intenzivirana su posljednjih mjeseci nisu imala direktan već indirektan i ograničen uticaj na ekonomije zemalja jugoistočne Evrope. To je jedan od zaključaka guvernera centralnih banaka zemalja ove regije s današnjeg trećeg po redu sastanka tijela zaduženih za bankarsku superviziju zemalja evropskog jugoistoka. Sastanak je održan u Sofiji u Bugarskoj, saopćeno je iz Centralne banke BiH (CBBiH).

Na skupu je istaknuto da banke u regionu trenutno nisu direktno izložene tržištima koja su pod ozbiljnim pritiskom.

U svijetlu dinamičnog kreditnog rasta primijećenog u mnogim zemljama regiona, tijela za superviziju pažljivo prate likvidnost komercijalnih banaka i kreditni razvoj kako bi osigurala kvalitet kreditnog portfolija banaka i finansijsku stabilnost.

Također je važno ojačati reformu fiskalne politike, politike prihoda i strukturalnu reformu u mnogim zemljama regiona u pogledu obuzdavanja inflatornih pritisaka i debalansa tekućeg računa, zaključeno je.

Na poziv guvernera bugarske Narodne banke Ivana Iskrova, sastanku u Sofiji prisustvovali su guverneri centralnih banaka Albanije, Bosne i Hercegovine, Kipra, Makedonije, Grčke, Crne Gore, Rumunije, Srbije te direktori agencija za bankarstvo Federacije BiH i Republike Srpske.

Sljedeći sastanak treba da bude održan u septembru 2009. godine u Rumuniji.