APEC
0

Finansijska kriza će potrajati još dvije godine

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vodeći biznismeni iz zemalja Organizacije za ekonomsku saradnju Azijsko-pacifičkog regiona (APEC) ocjenili su danas u Limi da će globalna finansijska kriza potrajati još jednu i po do dvije godine, prenijela je ruska agencija Itar-Tas.

Šef ruske "Vnještorgbank" Andrej Kostin je ocijenio, komentarišući ishod današnjeg skupa poslovnih rukovodilaca zemalja APEC, da su oni iskazali manji optimizam oko prevazilaženja tekuće krizne situacije nego lideri 21 zemlje koji učestvuju na ovogodišnjem 16 samitu Organizacije u glavnom gradu Perua.

Kostin je takođe ukazao da su mjere ruske vlade, usmjerene na pomoć domaćim bankama i drugim kompanijama ugroženim zbog djejstva finansijske krize, slične koracima koje su na tom planu preduzele i druge zemlje.

"Ali, kad je riječ o podršci realnom sektoru ekonomije, mi smo to uradili sa više uspjeha nego drugi", kazao je Kostin, čija banka je takođe dobila obilnu finansijsku pomoć iz fonda koji je početkom oktobra odobrila ruska vlada.

Šef ruske delegacije na skupu poslovnih rukovodilaca u zemaljama APEC, poznati industrijalac i milijarder Oleg Deripaska, izjavio je da bi dvodnevni skup lidera zemalja Azijsko-pacifičkog regiona, koji se završava danas, mogao da bude od veće koristi za prevazilaženje posljedica krize u svjetskoj ekonomiji nego prošle sedmice održani susret čelnika 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G20) u Vašingtonu.

Deripaska smatra da će praktične akcije, oko kojih je postignut dogovor na tekućem skupu članica APEC, uslijediti vrlo brzo i da je to velika razlika u odnosu na zaključke G20, čiju realizaciju treba očekivati tek u budućnosti.

Državni kapital sada treba koristiti, prema riječima Deripaske, da bi se završili važni razvojni programi kao što je izgradnja škola, raznih infrastrukturnih objekata, uključujući puteve i mostove, ali uz osjetno niže troškove od normalnih.

"Zemlje APEC i Evrope sada bi trebalo da se usmjere na ostvarenje tih ciljeva, a ljudi treba da razumiju da fetiš budžetskog deficita nije više prioritetna tema", zaključio je on.

Skup Poslovno-konsultativnog savjeta APEC, u koji svaka zemlja članica organizacija delegira nekoliko predstavnika, ima za cilj da predloži konkretne mjere i akcije koje bi mogle da utiču na rješavanje tekućih ekonomskih problema u državama Azijsko-pacifičkog regiona, navodi se u izveštaju Itar-Tasa.

Ruska agencija ističe da na tekućem zasjedanju Poslovno-konsultativnog savjeta APEC-a učestvuju i vodeći rukovodioci niza najvećih svjetskih firmi, uključujući i čelnike američkih gigantskih kompanija - "Majkrosoft" i "Dženeral motors".