Slaba privreda
1

Značajno pale cijene na Wall Streetu, raste strah od recesije

L. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica značajno pale jer su slabi privredni pokazatelji oživjeli strahovanja od recesije, dok čelnici američke centralne banke najavljuju daljnje agresivno povećanje kamata.

S&P 500 i Dow izgubili su skoro 2% u srijedu, što je njihov najveći dnevni pad u više od mjesec dana, nakon što su slabi ekonomski podaci podstakli zabrinutost zbog recesije, dok su oštri komentari zvaničnika Federalnih rezervi dodatno pokvarili raspoloženje investitora.

Svi novi makroekonomski podaci ukazuju na slabljenje najveće svjetske privrede. Promet u maloprodaji i proizvođačke cijene pale su u novembru više nego što se očekivalo, a oštro je pala i fabrička proizvodnja.

Sve je to oživjelo strahovanja od recesije, dok su se prethodnih dana ulagači nadali 'mekanom prizemljenju' privrede.

"Čini se da investitori konačno dolaze do zaključka da stavljanje inflacije pod kontrolu nije "besplatan ručak" i da svako pooštravanje koje je Fed morao učiniti kako bi inflacija krenula u pravom smjeru dolazi s ekonomskim troškovima", rekao je Michael Reynolds , potpredsjednik investicijske strategije u Glenmedeu.

S obzirom da glavni prosjeci Wall Streeta pokazuju dosadašnje dobitke za 2023., Sam Stovall, glavni investicijski strateg u istraživanju CFRA, rekao je da neki investitori vide slabe podatke kao priliku za ostvarivanje profita.