Finansije
0

Zirat Bank širi poslovanje na cijelo finansijsko tržište BiH

Anadolija
Ali Riza Akbas
Ali Riza Akbas
Otvaranje poslovnice u Banjoj Luci prvi je korak uprave Zirat Bank u proširenju poslovanja na finansijskom tržištu cijele Bosne i Hercegovine.

Direktor Zirat Bank Ali Riza Akbas podsjetio je da je ova banka već 17 godina prisutna na tržištu BiH, te da su do sada djelovali samo na području Federacije BiH. Sada imaju plan širenja poslovne mreže i na prostore bh. entiteta Republika Srpska (RS), te otvaranje poslovnica, osim u Banjoj Luci, u Prijedoru, Doboju, Srebrenici.

"U suštini mi smo i ranije imali klijente sa teritorije RS-a, a otvaranjem poslovnica bit ćemo bliže njima. Ciljna grupa jednako su i pravna i fizička lica kojima želimo pružiti svoje usluge, a kako bi smo stalno bili prisutni na ovom tržištu", naveo je Akbas.

Istakao je da je sav novac zarađen na tržištu BiH, zadržan ovdje.

"Mi vjerujemo da radimo dobro i pošteno bankarstvo i očekujemo da će i pravna i fizička lica iskazati interes da rade s nama, a oni koji imaju sredstva da će ih kod nas deponovati novac", kazao je Akbas.

Cilj Zirat Bank,dodao je, je trajno raditi na ovom prostoru i biti od koristi BiH.

Kako je tržište bih relativno malo, a konkurencija bankarskog sektora oštra, Akbas kaže da je prednost Zirat Bank njihov poslovni moto „da klijentu budu više od banke, te da saradnju temelje dugoročno“.

Uz to Zirat Bank svojim klijentima nudi niz pogodnosti, među kojima su dugoročni krediti uz povoljne kamatne stope, ali i povoljne uslove licima koja svoja sredstva žele oročiti u toj banci.

Podsjetio je da je Zirat Bank u posljednoj godini u okviru svoje ponude davala i kredite povratničkoj populaciji u BiH.

"Otkako je počela implementacija ovog projekta polučili smo zavidne rezultate. Od 50 miliona eura, koliko je dodijeljeno našoj banci, s mogućnošću roka do 10 godina, prikupili smo aplikacija više nego je taj iznos. Šezdeset posto tog iznosa smo uspjeli da odobrimo", rekao je Akbas.

Zirat Bank je na tržištu BiH bila na 15-tom po veličini aktive, a u zadnjih godinu dana već su stigli do devetog mjesta, povećanjem svoje aktive za 150 posto. Kreditni portfolio doživio je rast za 300 posto, a dugoročni cilj je ući među prvih pet banaka u Bosni i Hercegovini.