Finansije
8

Warren Buffett i Michael Bloomberg predvode listu najbogatijih finansijera i investitora svijeta

Klix.ba
Warren Buffett i Michael Bloomberg (Foto: EPA)
Warren Buffett i Michael Bloomberg (Foto: EPA)
Prema podacima Business Insidera na svijetu postoji preko 110 hiljada ultra bogataša. Međutim, njihovo bogatstvo se različito vrednuje i mjeri. Pored novca tu su i vrijednosni papiri, i vlasnički udjeli u određenim kompanijama.

Kada se izbor bogataša svede na one koji posluju isključivo sa finansijama, na listi su neki od najvećih investitora i finansijera u povijesti. Neki od njih su Warren Buffett, Michael Bloomberg, Alwaleed bin Talal bin Abdul Aziz al Saud i drugi. Deset najbogatijih finansijera u svijetu posjeduje oko 260 milijardi dolara, i svojim finansijama kontrolišu veći dio svjetskog bogatstva.

Na vrhu liste najbogatijih investitora i finansijera nalazi se Warren Buffett, čije bogatstvo iznosi 60,7 milijardi dolara. Buffett je osnivač osiguravajućeg društva Berkshire Hathaway. Buffett je poznat kao jedan od najutjecajnijih poslovnih ljudi u SAD-u, čije mišljenje o finansijskim pitanjima uživa veliki ugled. Također je poznat i po skromnom načinu života, kao i stavu da se treba ograničiti nasljeđivanje, jer destimulira ekonomski razvoj i guši poduzetništvo. Posjeduje vlasnički udio i u nekim od najvećih svjetskih kompanija, poput Coca Cole, American Expressa, General Motorsa i drugih.

Na drugom mjestu se nalazi Michael Bloomberg, biznismen i političar, ali i bivši gradonačelnik New Yorka. Vlasnik je kompanije za pružanje finansijskih informacija, a njegovo bogatstvo se procjenjuje na 42,1 milijardu dolara.

Na trećem mjestu sa bogatstvom od 25 milijardi dolara je BrazilacJorge Lemann, vlasnik brokerske kuće. Svoje poslovanje vremenom je proširio i na segment prehrane i proizvodnje piva.

Od četvrtog do desetog mjesta najbogatijih svjetskih investitora i finansijera naleze se:

Alwaleed bin Talal bin Abdul Aziz al Saud (22,5 milijarde dolara) George Soros (21,7 milijarde dolara)

Li Ka-shing (19,5 milijarde dolara) Carl Icahn (18,7 milijarde dolara) Len Blavatnik (16,7 milijarde dolara) Ray Dalio (16,3 milijarde dolara) James Simons (14,3 milijarde dolara)