Stanje stabilno
5

Vrijednost dionica banaka u porastu nakon reakcije vlada SAD-a i Velike Britanije

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tržišta dionica širom svijeta oporavila su se nakon što su vlade SAD-a i Velike Britanije ponovno uvjerile tržišta u stabilnost banaka. Ulagače je nedavno uznemirio niz bankrota banaka.

Američka tržišta dionica porasla su nakon što je ministrica finansija Janet Yellen signalizirala da će američka vlada zaštititi depozite građana ako još neka banka propadne.

U Velikoj Britaniji index FTSE je zaključio dan s rastom od 1,79 posto nakon rasta dionica najvećih banaka. Dionice NatWest, Prudential i Barclays dobile su oko pet posto, dok su dionice Standard Chartered i Lloyds, također, bile u porastu.

Yellen je poručila da se "situacija stabilizuje, a američki bankarski sistem ostaje zdrav" u govoru u utorak. Ovo je uslijedilo nakon kolapsa Silicon Valley Bank i Signature Bank ranije ovog mjeseca.

Neuspjehe su izazvali deponenti koji su požurili povući novac nakon zabrinutosti oko zdravlja banaka.

Prošle je sedmica grupa najvećih američkih banaka prikupila 30 milijardi dolara sredstava za regionalnog zajmodavca First Republic Bank, ali je cijena njenih dionice ipak pala za više od 45 posto u ponedjeljak.

Yellen rje kazala da je američka intervencija u propasti dviju banaka bila neophodna kako bi se "zaštitio širi bankarski sistem", nakon što je obećala da će svi štediše u obje banke biti zaštićeni.

Dodala je da bi se slične mjere mogle poduzeti ako se isto dogodi drugim manjim bankama, naznačujući da štediše ne bi izgubile svoj novac u slučaju propasti druge banke.

U međuvremenu, britanski kancelar Jeremy Hunt rekao je zastupnicima da je finansijski sistem Velike Britanije "iz temelja jak" nakon što se suočio s pitanjima laburističke kancelarke u sjeni Rachel Reeves.

Gospođa Reeves upitala je je li sistem "adekvatan za zaštitu poreznih obveznika i štediša" i može li vlada biti sigurna da nijedna druga britanska banka nije osjetljiva na propast nakon kolapsa Silicon Valley Bank UK.

Došlo je i do dodatne nestabilnosti, uključujući švicarsku banku Credit Suisse koju je morao spašavati konkurent UBS.

Hunt je rekao da su tržišta nemirna, ali je finansijski sistem Velike Britanije"fundamentalno jak" i da banke u Velikoj Britanijiimaju dovoljno novca - puno više nego prije finansijske krize 2008. godine.

"Nastavljamo pažljivo pratiti situaciju", dodao je.

Banka Engleske zajedno sa šest centralnih banaka širom svijeta, uključujući američku centralnu banku, udružila je snage u ponedjeljak kako bi pomogla u obuzdavanju širenja krize poticanjem priljeva dolara u financijski sistem.

To znači da banke mogu posuđivati dolare od centralne banke kroz olakšicu koja traje sedam dana u sedmici.

No do sada nijedna banka nije koristila takozvanu swap liniju, što sugeriše da su razine stresa u bankovnom sistemu Velike Britanije trenutno niske, piše BBC.