Finansije
2

Uzmite poklon 50€ i trgujte cijenom akcija Yahooa na svjetskoj berzi od svoje kuće

FXLider specijalno čitaocima Klix.ba poklanja 50 eura kao početni kapital za trgovanje cijenom akcija Yahooa i drugih najvećih svjetskih kompanija na svjetskoj berzi.

Uzmite 50 eura i trgujte na jedinoj berzi na kojoj možete zaraditi i kada cijene rastu ali i kada cijene padaju.

Uzmite 50 eura za trgovanje ovdje.

Tokom protekle godine akcije Yahooa porasle su 32% i time su imale bolji rezultat od većine akcija na tržištu. Prošlogodišnji rast učinio je akcije ove kompanije skupljim u odnosu na akcije sličnih kompanija, ali je Yahoo u svakom slučaju uspjelo da opravda ovakvu procjenu tržišta i nagovijesti dalji rast.

"Uz jak bruto profit od 83,44% i rast u odnosu na isti kvartal prošle godine, neto profit ove kompanije od 27,5% iznad je prosjeka tehnološkog sektora. Međutim i pored niza dobrih finansijskih pokazatelja postoje oblasti u kojima bi Yahoo definitivno mogao da poboljša svoje poslovanje. Naprimjer zarada po akciji smanjila se u toku posljednjeg kvartala. Tržište ipak očekuje da Yahoo preokrene ovaj trend i poveća zaradu sa $1,26 po akciji na $1,64", navode u FXLideru.

Na godišnjem sastanku dioničara Marissa Mayer, CEO Yahooa, fokusirala se na napredak kompanije u razvoju domaćeg oglašavanja i video proizvoda. Preciznije govoreći Yahoo pokušava da poveća obim oglašavanja koristeći Tumblr, društvenu mrežu koju je kupio za 1,1 milijardu dolara.

"Sa druge strane kompanija Alibaba je nedavno objavila da Inicijalna javna ponuda (IPO) koja je zakazana za 8. avgust ima potencijal da postane najveća IPO u svijetu sa 26 milijarde dolara i ukupnom vrijednošću od 220 milijardi dolara. Akcije Alibabe izaći će na berzu pod simbolom ABABA. Yahoo koji je inače najposjećeniji portal u SAD-u kupio je 2005. godine 40% Alibabe za milijardu dolara i očekuje se da će na predstojećoj IPO prodati trećinu svoga udjela koji danas obuhvata oko 26,5%. Prema aktuelnim procjenama vlasništvo Yahooa u ovoj kompaniji trenutno se procjenjuje na 49,7 milijardi dolara", kažu u FXLideru.

Za one koji ne znaju, Alibaba je najveća kompanija za internet kupovinu na planeti. Tokom 2013. godine vrijednost online transakcija koje su preko nje sprovedene prevazišla je 248 milijardi dolara, broj kupaca je dostigao 231 milion, a 70% svih isporučenih paketa u Kini upravo je obavljeno preko ove kompanije. Impozantni podaci svakako nameću pitanje o tome koje su mogućnosti budućeg rasta. Prema procjenama ekonomista i pored ogromnog uspjeha koji je postigla ova kompanija pred njom je još sjajnija budućnost. Očekuje se da će u 2014. godini oko 360 miliona Kineza učestvovati u internet kupovini, a da će taj broj porasti na 600 miliona do 2018. godine. I pored toga potencijal Alibabe se ne završava tu, jer preduzeće ima globalne ambicije. Naprimjer, Alibaba ulazi na američko tržište preko sajta za internet kupovinu pod imenom 11main.com.

U svakom slučaju postoji jaka veza između kretanja cijena akcija Yahooa i buduće IPO Alibabe kako su glasine o tome počele da se šire tržištem još u 2013. godini. I dok je cijena akcija imala veoma uspješnu 2013. godinu u kojoj je duplirana, ova godina je za sada još prilično mirna uz minimalne promjene cijene. Ipak, treba imati na umu da su pokreti na tržištu 2013. godine uglavnom bili zasnovani na glasinama, a da će ove godine to biti činjenice i vijesti.

Kako navode u FXLideru, pored priče sa Alibabom jedan od ciljeva Yahooa je i da postane medijski konglomerat za šta i ima potencijala ali da bi to postigao neophodne su još neke akvizicije. Za sada Yahoo ide u dobrom pravcu razvijanjem reklamiranja putem mobilne telefonije, društvenih mreža klasičnog i video marketinga. Ipak, možda sada najveći uticaj na kretanje cijene ima upravo veza ove kompanije sa Alibabom tako da možemo očekivati da će ovo ljeto biti prilično aktivno kada su cijene Yahooa u pitanju.