Finansije
0

UNIQA ostvarila polugodišnji plan

Sarajevo-x.com
UNIQA osiguranje je u prvih šest mjeseci tekuće godine ostvarilo zacrtani plan. Ukupna bruto polisirana premija za prvo polugodište 2007. godine iznosi 12.756.459 BAM, što predstavlja rast od 34.12% u odnosu na isti period prethodne godine, te ostvarenje plana od 51.65%.

Ostvarena je neto dobit u iznosu od 554.138.00 BAM, što predstavlja rast od 9,7% u odnosu na prošlu godinu.

U kategoriji neživotnog osiguranja, sa 9.046.976 BAM ostvaren je porast od 33.05% u odnosu na 2006. godinu. Strukturno, najznačajniji rast premije ostvaren je u osiguranju imovine - 84.23% u odnosu na prethodnu godinu (3.305.308 BAM), a stabilan portfelj je zadržan i u autoodgovornosti, gdje bilježimo rast od 19.67% sa 1.972.379 BAM premije.

Životna osiguranja su očekivano imala efektan rast u iznosu od 36.80% u odnosu na isti period prethodne godine sa 3.709.482 BAM premije.

"UNIQA osiguranje i u 2007. godini nastavlja svoj put kontinuiranog i kvalitetnog rasta i to konstantno iznad tržišnog prosjeka, pružajući kompletne usluge iz životnog i neživotnog osiguranja. Tako možemo konstatovati da su i polugodišnji rezultati na nivou planiranih.

Zadovoljni smo što možemo najaviti i proširenje palete usluga iz oblasti banko osiguranja koje je u BiH sve zastupljenije. Cilj nam je ponuditi građanima i kompanijama zaštitu njihovih investicija putem osiguranja povrata bankarskih kredita u slučaju neželjenih događaja. U narednom periodu trudit ćemo se da što jasnije komuniciramo tržištu osnovne karakteristike i prednosti ovih proizvoda”, izjavila je Senada Olević, direktorica UNIQA osiguranja.

U oktobru tekuće godine, UNIQA osiguranje nastavlja i promotivnu kampanju s ciljem da tržištu što više približi proizvode životnog osiguranja, odnosno pomogne razbijanju predrasuda o životnom osiguranju kao luksuznom dobru. Raznovrsni proizvodi kao što su osiguranje u korist djeteta, mješovito osiguranje života, te osiguranje života s pokrićem teških bolesti, kreirani su prema zahtjevima dinamične, neizvjesne i stresne svakodnevice, a namijenjeni svima koji misle na svoju budućnost, brinu za svoje zdravlje i svoje najbliže.

[SLIKA]1[/SLIKA]U prvoj polovini 2007. godine, UNIQA Group Austria je nastavila sa trendom rasta, s fokusom na unapređenju rezultata uz znatno povećanje profitabilnosti. Šestomjesečna dobit prije poreza od 135 miliona eura, veća je za 20.7% nego u istom periodu prošle godine, a neto dobit nakon poreza je porasla za 58.6% (105 miliona eura).

Ukupna bruto premija u prvih šest mjeseci, narasla je za 1.4%, na 2.719 miliona eura. Nastavljen je trend najvećeg rasta na tržištima zemalja Istočne Evrope, gdje je premija porasla čak za 23% (na 377 miliona eura). U Austriji, ukupna premija je porasla za 1.3% (na 1.726 miliona eura) dok je u zemljama Zapadne Evrope zabilježen porast od 5.3% (na 368 miliona eura).

UNIQA Grupa je i u ovoj godini nastavila kontinuirano širenje tržišta u Istočnoj Evropi. U junu tekuće godine, donesena je odluka o kupovini dodatnih 23% udjela u Rumunjskoj kompaniji ASTRA, čime će UNIQA Grupa, nakon zvaničnog potpisivanja ugovora postati i većinski vlasnik ASTRE, jedne od najvećih rumunjskih osiguravajućih kompanija. U Ukrajini, od 35% udjela u Credo-Classic osiguranju, koje UNIQA drži od početka 2006. godine, dogovoreno je preuzimanje kontrolnog paketa najkasnije do kraja 2008. godine. Za područje Albanije, Makedonije i Kosova, napravljen je dogovor sa najvećom osiguravajućom kompanijom u Albaniji, SIGAL, koji podrazumijeva postepenu kupovinu većinskog dijela ove kompanije do 2010. godine.