Finansije
0

Uniqa osiguranje i Uniqa grupa poslovali uspješno u 2006.

FENA
UNIQA osiguranje Sarajevo u 2006. poslovalo je pozitivno u svim segmentima. Ukupni prihodi iznosili su 24,6 miliona KM, ukupna premija, 21,1 milion KM, a profit je zabilježen od 700.000 KM ili 25 posto više nego 2005., izjavila je danas u Sarajevu na konferenciji za novinare direktorica Društva Senada Olević tokom prezentacije godišnjih poslovnih rezultata.

Ukupna bruto polisirana premija imala je rast od 23,7 posto, što predstavlja procentualno najveći rast u posljednje četiri godine. Strukturno gledano najveći rast je evidentiran u kategoriji kasko i životnih osiguranja - 33,2 posto, odnosno 29,3 posto.

S takvim poslovnim rezultatima, kako je istaknuto, UNIQA osiguranje ima osam posto udjela u tržištu osiguranja u FBiH i petu poziciju u BiH.

UNIQA osiguranje će tokom ove godine posebno nastojati da približi svoje nove proizvode građanima – osiguranje korisnika kredita, dopunsko zdravstveno osiguranje, a tokom maja i juna realizira se i marketinška kampanja o životnom osiguranju u kojem UNIQA zauzima stabilnu drugu poziciju na tržištu BiH.

UNIQA Group Austria lani je ostvarila 151,9 miliona eura, što je porast od 41 posto u odnosu na 2005. godinu.

Kako je kazao finansijski direktor UNIQA Holdinga i član Uprave UNIQA Grupe Hannes Bogner, premijski volumen Grupe prešao je pet milijardi eura, udio inozemnog tržišta porastao na 33 posto, dok je profitabilnost prodaje povećana sa 4,8 posto, na 5,8 posto.